Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [css/html]Problem z marginesami przy zawijaniu textu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
LubieWino
Mam problem zrobić margines do textu który wyświetlam.

Gdy robie cały parafrag:

1. <?php
  2. echo '<p style="margin-left: 2cm; class="jakastam" ">Tralalalala tralalala tralalaaa Tralalalala tralalala tralalaaa </p>';
  3. ?>

I zakładając że text jest natyle długi że musi się zawijać - w tym przypadku jest ok, cały text ma margines.

ale gdy zamieniam 'p' na 'span' :
  1. <?php
  2. echo '<span style="margin-left: 2cm; class="jakastam" ">Tralalalala tralalala tralalaaa Tralalalala tralalala tralalaaa </span>';
  3. ?>

Tutaj niestety jest lipa. Przy pierwszej linijce jest ok, margines działa. Ale przy następnej, gdzie text musi się zawijać - marginesu nie ma.

Nie moge użyć <p> ponieważ on zawsze robi odstępy jednej linii pomiędzy liniami textu, <span> natomiast tego nie robi, no ale nie działa skolei margines na cały text.
A potrzebuje wyświetlać linie textu bez żadnej przerwy czy odstępu.

Jak mógłbym to rozwiązać?
nospor
Cytat
Jak mógłbym to rozwiązać?
na początek pytaj we właściwych działach. z php to nie ma żadnego związku. przenosze.

ps: span chyba nie obsluguje marginow, ale moge sie mylic. css to nie moja mocna strona
charlie-cherry
Nie wiem, czy to rozwiąże twój problem, ale bardziej poprawnie byłoby tak:

Kod
<p style="margin-left: 2cm;" class="jakastam" >
LubieWino
nospor - sory, zapomnialem zmienic.

charlie - to moja pomyłka przy kopiowaniu kodu. u siebie mam tak jak ty podałeś.

Tak czy siak, nie działa :/
charlie-cherry
<span> to element liniowy a <p> - dlatego w przypadku <p> margines działa wszędzie. Jeśli przeszkadza się linijka odstępu pomiędzy dwoma <p>tekst</p><p>inny tekst</p> to nadaj im w css (będzie wygodniej) margin-top: 0; lub zrób to dla właściwej klasy "jakastam".

Inny pomysł: używaj jednego <p> dla całego tekstu, a ew. odstępy między liniami wykonuj za pomocą <br>.
LubieWino
ok dzieki super, powinno pomóc, na szybko wywalilem drugie </p> i wydaje sie byc ok. ale potem jeszcze przetestuje
em-ba
jak działa to ok biggrin.gif . Możesz się jeszcze się pobawić winksmiley.jpg z czymś takim:

<p style ="white-space: normal;>blabla bla</p> //nie bedzie interpretował spacji i wszystko będzie normal winksmiley.jpg
<p style ="white-space: pre;>blabla bla</p> //interpetuje spacje ale nie zawinie wiersza dopoki nie pojawi się <br />
<p style ="white-space: no-wrap;>blabla bla</p> //ukrywa spacje ale nie zawija chyba, ze dasz <br />

nie pamiętam tylko czy to jest no-wrap, czy nowrap tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.