Witam, chciałbym użyć na stronie nietypowej czcionki. Przewiduje jednak że większa część użytkowników nie będzie miała u siebie takowej czcionki. Czy idzie zrobić tak że czcionkę tę będzie im ładowało ode mnie z serwera?
qrees
26.01.2008, 22:07:11
Cytat(1010 @ 26.01.2008, 21:38:34 )
Witam, chciałbym użyć na stronie nietypowej czcionki. Przewiduje jednak że większa część użytkowników nie będzie miała u siebie takowej czcionki. Czy idzie zrobić tak że czcionkę tę będzie im ładowało ode mnie z serwera?
Była jakaś taka możliwość w IE, ale dość skomplikowana. Ponadto w innych przeglądarkach już nie będzie działać. Lepiej chyba zainteresować się biblioteką GD.
Też kiedyś nad tym myślałęm, ale jakoś nie przekonuje mnie wciskanie na stronie parudziesięciu obiektów flash... Strona taka jeździ po procesorze niemiłosiernie...
mike
26.01.2008, 22:26:48
Cytat(qrees @ 26.01.2008, 22:23:33 )
Też kiedyś nad tym myślałęm, ale jakoś nie przekonuje mnie wciskanie na stronie parudziesięciu obiektów flash... Strona taka jeździ po procesorze niemiłosiernie...
To prawda, ale wykorzystanie tego dla dwóch/trzech nagłówków ma sens. Zresztą coś za coś :-)
1010
26.01.2008, 22:30:05
problem w tym że tego będzie dużo... Dlatego flash (zabójczy dla procesora) jak i GD (zabójcza dla transferu na moim serwerze) nie za bardzo mi odpowiada...
To taki specyficzny projekt i zastąpienie tego jakąś verdaną czy czymś takim zepsuje cały efekt...
mls
27.01.2008, 01:44:58
Nie ma innej opcji jak wspomniane powyżej. Albo statyczne wygenerowanie nagłówków jako obrazki, albo generowanie dynamiczne, albo sIFR. Póki co tylko Safari i tylko w nightly build obsługuje CSSowe ładowanie zewnętrznych czcionek.
mike
27.01.2008, 07:56:04
Właśnie dostałem coś RSSem, co może Ci się przydać jeśli zdecydujesz się na sIFR: sIFRMaker (For those of you unfortunate enough to not have Adobe Flash)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.