Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: duza ilosc uzytkownikow
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
adamx
Witam,
zalozmy sytuacje.. gdy mamy dedyka.. wlaczone na nim uslugi php/apache/mail/mysql.

Zoptymalizowalismy max. zapytania do bazy danych, skrypty, zrobilismy cachowanie dla niektorych podstron etc... wykorzystalismy juz wszystkie znane nam mozliwosci optymalizacji mimo to uzytkownikow jest tak wiele ze serwer poprostu nie wyrabia.. co wtedy robicie(wiadomo ze pierwszym krokiem jest rozdzielenie uslug na rozne serv, czyli jeden zajmuje sie mailem, drugi php/apache, 3 mysqlem lub inna DB (tutaj jeszcze male pytanie.. jak rozdzielic jedna baze danych na 2 servery) ) ? moze macie jakies artykuly na ten temat etc. ?
JusticeItself
Jeśli apache/php będzie na innym serwerze niż SQL, to czy nie obawiasz się lagów i opóźnień w realizacji zapytań do SQL?
maciejkiner
Witam

Jesli oba serwery beda polaczone gigabitem to problemu lagow byc nie powinno smile.gif

Co do mysql to mozna chyba zainteresowac sie tym (http://mysql.com/products/database/cluster/) rozwiazaniem. Nigdy tego nie uzywalem wiec nie wiem na ile sie sprawdza.

Moze tez sprobowac rozbic sama baze w taki sposob, zeby czesc tabel trzymac na jednym serwerze, czesc na innym, ale to komplikuje joiny i inne operacje na BD.

Mozna tez probowac rozbijac aplikacje w php na kilka serwerow (zdublowac ja i postawic jakis balancer na wejsciu).

ps. Pytanie jak od tworcow naszej klasy winksmiley.jpg

pzdr
maciejkiner
adamx
balancer - o takie rozwiazanie mi chodzilo.. dzieki smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.