Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Tworzenie pliku na serwerze
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
pjamorski
Cześć

Dzisiaj sobie stworzyłem skrypt, który na lokalnym serwerze u mnie tworzy sobie plik z rozszerzeniem htlm i jest wszystko wporządku. Przegrałem pliki na serwer i problem. Podczas wykoywania tych samych operacji czyli drobny formularz plik nie tworzy się. Czy ktoś wie dlaczego na serwerze lokalnym tworzy się ten plik bez problemu a na nie lokalnym nie?

Dzięki
webdice
Ustaw odpowiednie (chmod) prawa dla katalogu w którym są tworzone pliki systemu szablonów.
pjamorski
dokładnie mam taki kod, czytałem o CHMOD ale nie wychodzi mi coś implementacja to kod:

Kod
$plik = fopen('bicwyp/bic.html',"a");
fwrite($plik, $zapisywane_wypowiedzi);
fclose($plik);

Gdzie mam CHMOD zaimplementować, jestem beginerem
webdice
Nie musisz w kodzie. Wystarczy że w kliencie którym się łączysz do serwera ftp, zmienisz prawa dla tego katalogu.
pjamorski
Wyczytałem że prawym przyciskiem mychy na właściwości i mam takie prawa:

drwxr-xr-x 2 160886 vu160886 41 Feb 7 15:18 .
drwxr-xr-x 12 160886 vu160886 4096 Feb 7 17:45 ..
-rw-r--r-- 1 160886 vu160886 2820 Feb 7 15:18 bic.css
-rw-r--r-- 1 160886 vu160886 164 Feb 7 15:18 bic.html

Kurcze na linuxie się nie znam a to wygląda jak linux, tak troszkę. Czy te dwa pliki mają prawidłowe prawa do zapisu i odczytu ?
.radex
nie masz jakiegoś "normalnego" klienta FTP, typu Total Commander? Tam są liczby, np. 777. Ale chyba są dobrze bo w pierwszym jest rw (read write).
webdice
Łopatologicznie. Instalujesz Total Commander, łączysz się z serwerem następnie klikasz prawym przyciskiem na katalog w którym trzymasz pliki szablonu. Następnie wybierasz z menu u góry Plik/Zmień atrybuty i ustawiasz dla tego folderu chmod 777.
pjamorski
Właśnie radek_x używam Total Commander. Jak te liczby w tym kliencie uzyskać, chodzi o 0777?
Ja mam tylko to po kliknięciu prawym przycisku mychy sciana.gif co podałem powyżej

thx
.radex
Wybierz plik i u góry (tam gdzie jest menu) wybierz Pliki->Zmień atrybuty. I tam wpisz 777, czy cokolwiek chcesz uzyskać
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.