Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL] Tworzenie i Administrowanie TABELĄ/BAZĄ DANYCH
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Karpadoor
Cześć...

Dziś chciałbym dowiedzieć się jak stworzyć i edytować bazę danych...
(Tworzenie, Wpisywanie, Usuwanie, Edytowanie, Wczytywanie Danych...)

Mam do stworzenia skrypt PHP:

Cytat
Chciałbym na stronie umieścić listę członków i żeby na tej liście było pokazane, że użytkownik jes albo online, albo offline...

Myśle że chodzi mi tutaj o skrypt PHP który rozpozna IP użytkownika, przypisze mu wartość (1) jeśli dostępny, sprawdzi wartość, (jeśli wartość=1) wyświetli obok nicku użytkownika zielony napis ONLINE, a jeśli (wartość=0) Szary napis OFFLINE...

Problem w tym, że nie potrafię stworzyć tabeli z takimi danymi...

Bardzo proszę o pomoc... wstydnis.gif
poxrimex
Te wszystkie czynności, które wymieniłeś to nie tyle co długi, lecz rozciągły temat.
Poczytaj sobie od podstaw coś o mysql. Ty zadałeś dosłownie pytanie typu:
"Co to mysql i jak z tego obsługą", bo wymieniłeś wszystkie czynności operowania
bazą danych.

Pozdrawiam
Synapsa
Ale chyba nie oczekujesz gotowca?
Odnosnie czasu.
Ja to robiłem tak,pole typu int i w nim znajdował się czas w formacie uniksowym.
User wędrując po stronie updatował ten czas.
A tu już prosta drogo żeby wyświetlić ludzi online,wystarczy stworzyć odpowiednie zapytanie w którym znajdować się będzie warunek który wybiera tylko tych których aktywność nie jest mniejsza niz iles minut.
potreb
Najlepszą metodą do nauki jest szukanie na forum przykładów. Poszukaj sobie np mysql insert update select. Znajdziesz mnóstow przykładów a i się czegoś nauczysz.

Podstawy to: połączenie z baza mysql_connect i mysql_select - wybranie bazy.
Pozniej wybranie rekordów z bazy.

Jeżeli masz localhost, mozesz sobie testować to wszystko u siebie na kompie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.