Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php?] Obrazki na serwisach społ.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Bamusz
Chciałbym się dowiedzieć o jedną sprawę:
np w różnych serwisach społecznościowych obrazek przedstawiający profil ma rozmiary 100px na 100px
i to się dzieje
po zauploadowaniu obrazku o rozmiarach przypuścmy 1200x800
i teraz stawiam pytanie. Wiadomo, że jeżeli chcę zrobić obrazek z tego
to muszą być proporcję np 120x80 jest poprawne, ale jakim cudem
na tych serwisach obrazek ma rozmiar nieproporcjonalny i zachowuje
swą jakość i optyczne proporcje
Piniek
ustawia tylko jedna wartosc na przyklad szerokosc a druga proporcjonalenie sie zmniejsza winksmiley.jpg
tak mi sie przynajmniej wydaje i o ile dobrze pamietam to ja tez tak robilem tongue.gif
LonelyKnight
Cytat(Bamusz @ 12.02.2008, 22:02:55 ) *
jakim cudem na tych serwisach obrazek ma rozmiar nieproporcjonalny i zachowuje swą jakość i optyczne proporcje

Coś Ci się przewidziało smile.gif To niemożliwe. Jak masz obrazek 250px x 150px to nie ma możliwości zrobienia z tego 100x100... albo obrazek przytniesz albo zrobisz 100x75 (drugi wymiar trzeba przeliczyć).
kosmowariat
zainteresujcie się kadrowaniem ;-)
LonelyKnight
Cytat(kosmowariat @ 12.02.2008, 22:25:24 ) *
zainteresujcie się kadrowaniem ;-)

Tzn? Wytłumacz o co Ci chodzi, bo o ile wiem w fotografii kadrowanie to właśnie przycinanie zdjęć, w Photoshopie działa to podobnie, więc nie wiem jaki masz pomysł na to, aby ze zdjęcia 150x100px zrobić 100x100px z zachowanie ostrości i bez przycinania. Dla mnie to niemożliwe ale jak coś wiesz o czym nie wiem ja to będę wdzięczny za informację smile.gif
poxrimex
no zobacz sobie np na naszą klasę zawsze jest taki sam obrazek dla wszystkich użytkowników
Piniek
mysle ze trzeba sie zapoznac z GD ;P

Pozdrawiam

@down -> jak widac nie dla wszystkich winksmiley.jpg
webdice
Cytat(LonelyKnight @ 12.02.2008, 22:30:33 ) *
Tzn? Wytłumacz o co Ci chodzi, bo o ile wiem w fotografii kadrowanie to właśnie przycinanie zdjęć, w Photoshopie działa to podobnie, więc nie wiem jaki masz pomysł na to, aby ze zdjęcia 150x100px zrobić 100x100px z zachowanie ostrości i bez przycinania. Dla mnie to niemożliwe ale jak coś wiesz o czym nie wiem ja to będę wdzięczny za informację smile.gif

Odcinasz z prawej i lewej po 25 pixeli. Miniaturkom nikt się nie przygląda, więc nie jest to jakaś wielka strata.

Cytat(Piniek @ 12.02.2008, 22:32:02 ) *
mysle ze trzeba sie zapoznac z GD ;P

Pozdrawiam

To jest oczywiste.
kosmowariat
Cytat(poxrimex @ 12.02.2008, 22:30:38 ) *
no zobacz sobie np na naszą klasę zawsze jest taki sam obrazek dla wszystkich użytkowników

sprawdź sobie rozmiary ;p na naszej klasie obrazki są skalowane. czyli w przypadku obrazka 200x100 masz obrazek 100x50 a w przypadku obrazka 400x100 masz 100x25, inna sprawa że są dobrze ostylowane ;-)
poxrimex
no tak ale jeśli user wrzuci fotografię o rozmiarach 1280x1024
to co wtedy?
żeby to skrócić do proporcji 1:1
Piniek
Dyskusja bez sensu poczytajcie sobie o gd i skalowaniu obrazkow jest tego mase w necie winksmiley.jpg
kosmowariat
Cytat(poxrimex @ 12.02.2008, 22:36:35 ) *
no tak ale jeśli user wrzuci fotografię o rozmiarach 1280x1024
to co wtedy?
żeby to skrócić do proporcji 1:1

na naszej klasie dostanie foto o rozmiarach 100x80 (1280/12,8)x(1024/12,8). w przypadku kadrowania obrazek zosta nie obcięty powiedzmy do rozmiarów 1024x1024 i przeskalowany do e.g. 100x100
LonelyKnight
Cytat(Piniek @ 12.02.2008, 22:40:14 ) *
Dyskusja bez sensu poczytajcie sobie o gd i skalowaniu obrazkow jest tego mase w necie winksmiley.jpg

Bez sensu są Twoje odpowiedzi. Widzisz gdzieś pytanie o GD? Myślisz, że nie wiemy co to jest? Przeczytaj jeszcze raz pierwszy post to może zrozumiesz pytanie autora.
Piniek
No to powiedz mi w jaki sposob zeskalowac obrazek bez GD w php questionmark.gif
kosmowariat
Cytat(Piniek @ 12.02.2008, 22:46:25 ) *

ImageMagic questionmark.gifbiggrin.gif albo przez operacje na samym pliku jeśli znasz strukturę jpega ;-)
webdice
Cytat(Piniek @ 12.02.2008, 22:40:14 ) *

Czyli według Twojego rozumowania to forum jest bez sensu? Bo przecież na wszystko jest odpowiedz w internecie.

Jeszcze nie wiesz że na tym forum nie daje się gotowców? A jak jesteś taki kozak to proszę bardzo zasuwaj Pan na google i szukaj artykułu.
Piniek
to bylo pytanie retoryczne winksmiley.jpg -> poprostu posprzeczlem sie troche z kolega "LonelyKnight"

@down -> zeby nie bylo offtop-u:
wiem o co chodzi autorowi tematu i zgadzam sie z twoim zdaniem w 100% - "LonelyKnight"
LonelyKnight

No może Cię zaskoczę ale można to zrobić. Poza tym chodzi mi o to, że autor nie pyta jak się skaluje tylko o PROPORCJE obrazków, a ja ciągle twierdzę, że nie można zrobić tego o czym pisał w pierwszym poście - albo obrazek "wykadrujemy" tj. przytniemy boki, albo jeden rozmiar zostanie zmieniony proporcjonalnie do drugiego, natomiast autor tematu twierdzi, że w "serwisach społecznościowych" nieważne jaką fotkę wrzucimy to zawsze wyjdzie z tego taka sama miniatura, przy czym nie jest przycinana.
poxrimex
no właśnie webdicepl ma rację
TYLKO merytoryczna dyskusja biggrin.gif

a jeszcze za pytam na fotce jest możliwość edytowania w "programie" graficznym gdzie się skaluj obszar miniaturki. W czym to moze być napisane?
kosmowariat
Cytat(poxrimex @ 12.02.2008, 22:53:17 ) *
no właśnie webdicepl ma rację
TYLKO merytoryczna dyskusja biggrin.gif

a jeszcze za pytam na fotce jest możliwość edytowania w "programie" graficznym gdzie się skaluj obszar miniaturki. W czym to moze być napisane?

zapewne javascript po stronie przeglądarki i php po stronie serwera
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.