Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zapychanie serwera przez jeden rodzaj użytkowników
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
TomASS
Witam, otóż mam taki problem oraz pomysł na jego pozbycie się smile.gif Chciałbym zweryfikować swoją wiedzę smile.gif

Problem: PHP+MySQL
Na serwerze dedykowanym stoi system. Są dwa rodzaje użytkowników A i B. System działa zarówno dla użytkowników z grupy A i B. Ilość wywołań strony przez użytkowników typu B wynosi ok 88% i jest na poziomie 1 mln. Resztę wywołań (12%) stanowi wywołania od użytkowników typu A. W transferze danych ten stosunek wynosi 78% do 22%. Bardzo często pojawia się błąd 503 oraz następuje drastyczny spadek szybkości działania systemu. Użytkownikom B nie przeszkadza ani błąd 503 ani powolność działania systemu (mogę poczekać). Natomiast użytkownikom typu A zależy na jak najszybszej pracy w systemie.

Rozwiązanie:
Próbowałem ograniczyć ilość odświeżeń dla jednego użytkownika do powiedzmy 8 razy na minute - ale takie ograniczenie powoduje, że użytkownicy z grupy B pracuje powiedzmy "niewydajnie".

Teraz mam taki pomysł, aby postawić 3 serwery.
jeden na bazę danych
drugi dla użytkowników grupy A
trzeci dla użytkowników grupy B z ograniczeniem ilości jednoczesnych połączeń do serwera bazy danych

Dzięki za zweryfikowanie mojego rozwiązania
wojckr
Przyznam szczerze, że nie znam się na tym, ale logicznie myśląc, to może wystarczą dwa:
jeden dla B, a drugi dla A i bazy danych?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.