Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/msql/rss] Własny kanał RSS ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kazag
Otóż odgrzebałem sobie temat: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=31785 w którym ładnie jest napisane jak z bazy danych pobrać info, żeby zbudować kanał RSS. Ale moje pytanie brzmi: ten kod (z tematu) umieszczamy w pliku o nazwie rss.xml ? czy w jakims pliku .php? jeżeli w .php to jak sprawić, żeby został on zapisany do xml, tak, żeby czytniki rss mogły go odczytać poprawnie, a jeśli w xml to ten plik będzie "się sam aktualizował", tzn pobierał dane, za każdym razem, gdy bedzie wczytywany przez czytnik RSS, tak?

pytania być moze oczywiste... dlatego ten dział.
Z góry dzięki za wszelką pomoc smile.gif
Kicok
Cytat
Ale moje pytanie brzmi: ten kod (z tematu) umieszczamy w pliku o nazwie rss.xml ? czy w jakims pliku .php?

W pliku .php

Cytat
jeżeli w .php to jak sprawić, żeby został on zapisany do xml, tak, żeby czytniki rss mogły go odczytać poprawnie

A odpal sobie taki skrypt w przeglądarce:
  1. <?php
  2.  
  3. header( "Content-Type: text/xml; charset=UTF-8" );
  4.  
  5. echo '<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?>';
  6. echo '<root>';
  7. echo '<item attr="value">value2</item>';
  8. echo '</root>';
  9.  
  10. ?>

Nie wygląda jak XML? ;]
kazag
ale czy z innych stron tez będzie go mozna odczytac? na innym serwerze?

edit:
jest strona, która z podobnych do mojej stron bedzie czytać rssy i wyświetlać jako taki ... przegląd prasy.
Cysiaczek
Jeśli zrobisz jak radzi ~Kicok to ktoś, kto wpisze adres tego skryptu dostanie zawsze XML
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.