miro20
24.02.2008, 14:58:31
Witam czy ktos probowal innych szablonow procz smartow ? ja wyprobowalem smarty i xtemples znaczy jestem w fazie testowania z xtemples jest o tyle prosciej ze nie trzeba robic tych folderow do kompilowania itd jak w smarty tylko jeszcze nie wiem jakie to ma konsekwencje w szybkosci jaki szablony rekomendujecie ?
nospor
24.02.2008, 17:33:40
Cytat
nie trzeba robic tych folderow do kompilowania
mowisz o templates_c ? A jaki problem zalozyc taki katalog?
Ja widze jedna powazna wade smarty: pisane jest w php4 i jakos sie nie kwapią na php5 :/
Ale mimo wszystko uzywam go od wielu lat i jakos mi z tym dobrze
Folder do kompilowania tworzysz jeden i ustawiasz w ciągu 15 sekund, czy to aż tak duży trud? Jeśli chodzi o wady Smarty'ego, mogę wymienić kilka:
- W zasadzie od 2004 roku ten system nie jest już rozwijany. Od tamtej pory wszystkie newsy o nowych wersjach, jakie widzę, zawierają najczęściej jedynie zwrot "this version fixes XXX problem in YYY, consider upgrade if you are afraid of security" i czasem się tylko trafi jakaś drobinka nowości.
- PHP4 - wersja, która powinna być już dawno historią.
- Na dłuższą metę niewygodny w użyciu. Zbyt dużo nakombinowali bez jakiejś większej wizji i wyszło, że nawet przy zwykłej próbie zagnieżdżenia dwóch sekcji w sobie robią się cyrki. A przecież jest oczywiste, co najczęściej chcę wtedy uzyskać. Według mnie to właśnie z powodu Smarty'ego i tych braków ludzie przestają używać systemów szablonów.