Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: winamp
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
GrayHat
siema.
czy ktos z was ma najnowszego winampa 5.x?
chodzi mi o to czy na nim chodzi nadajnik shoutcasta z wersji 2.x?
Bakus
winampa 5 mam, ale nie mam zielonego pojącia, czy nadajnik chodzi - nie korzystam...
A nie możesz posiadać obu wersji - tak na wszelki wypadek?? winksmiley.jpg
wassago
nie chce mi sie zakladac nowego tematu dlatego pisze OT:

czy ktos uzywa formatu mp4/aac?? ja osobiscie zgralem orginalna plytke do tego formatu i faktycznie mp3 nie ma szans przy mp4 - tyle ze wielkosciowo sa tak o 2% od mp3..
scanner
Cytat
mp3 nie ma szans przy mp4 - tyle ze wielkosciowo sa tak o 2% od mp3..
... i co dalej?
wassago
mamy nowy standard.
scanner
ale co 2% questionmark.gif?

jeśłi "większe", to pamiętaj, że możesz mp3 ustawić na 320kbps , stereo (nie jointstereo, jak daje wiekszość) i jilka innyhc iopcji dodatkow i też dostaniesz super jakość (a pliki będą o kilka % większe).

Osobiście pamietam jeszcze standard YamahaVQF - miał zastąpić mp3. Jest też OGG - ma zastąpić mp3 - ale czy takj się stanie - póki nie będzie wygodnych narzędzi do (de|re)kompresji, to nie.
OGG ma chyba jeszcze teraz kodeki tylko dla CLI.

A co do mp4 - czy tam czasem nie miesza M$ ?
wassago
mp3 (ABR 192kbit/s - 44100) = 3,20 mb
mp4 (ABR 192kbit/s - 44100 + HE) = 3,35 mb - jakosciowo duzo lepsza

tak moge ustawic na 320kbit/s, tyle ze ucho przecietnego czlowieka nie uslyszy roznicy miedzy 192kbit/s, a 320kbit/s. w przypadku mp4 takze mozesz ustawic jeszcze kilka super dodatkow i bedziej jeszcze lepiej.

pewnego czasu zajmowalem sie testowaniem formatu OGG i z przykroscia musze powiedziec ze ten format nie ma przyszlosci... co do narzedi do de|re.kompresji mp4 to np. nero6 juz ma odpowiednie plug-iny, do winampa tez juz plug-in jest, takze jak format mp4 bedzie dalej rozwijany to na 90% procent wyprze mp3 w ciagu moze 2 lat...

co do M$ to raczej nie... predzej Mac.
uboottd
A czym kodowales te mp3 ? Bo ja na razie znam doslownie jeden program potrafiacy robic to dobrze. I to na tyle dobrze, ze mp3 skodowany tym programikiem na 128kbitow byl nawet troche lepszy od 160kbit mp3 z innych programow. Pomijam juz to ze wielu osobom zbyt zalezy na czasie i ustawia fast compression...
BzikOS
To ja z innej beczki... Czy spotkaliście się w internecie z darmowymi utworami muzycznymi 5+1 (AC3)?
wassago
@uboottd to bylo do scannera przypuszczam...
@BzikOS hmm... ale to jest filtr uzywany tylko w filmach DVD/DivX, osobiscie nigdy nie slyszalem utworu uzywajacego 5+1, ew. tylko prezentacje danego formatu (4+1). co do samego filtru to nigdy nie spodkalem sie z innym ktory moglby dorownac AC3 pod wzgledem konfiguracji, nawiasem mowiac jakosc tez nie jest najgorsza :wink:
BzikOS
@wassago: ale mi nie chodzi o żadne filtry ani nic takiego, mam cyfrowy zestaw głośników, a więc puszczam czysty strumień AC3 przez SPDIF i dekoder dekoduje go. A utwory są bo znalazłem pare próbek, ale mało sad.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.