Mam nadzieję, że jasno opisałem o co mi chodzi, bo programowanie to dla mnie czarna magia. Szukałem jakiś gotowych schematów, manuali pokazujących/opisujących taki przykład. Czegoś co poprowadziło by mnie za rękę żeby to wykonać, ale nic co by do tego przycepić nie znalazłem. Zacząłem więc kroczek po kroczku coś tworzyć i wyszło na razie takie coś.
Na początek plik ksiazka1.xml:
<?xml version="1.0" encoding="utf-8" ?> <literatura> <ksiazka> <tytul>Potop</tytul> <autor>Henryk Sienkiewicz</autor> <gatunek>Powieść</gatunek> <opis>Powieść historyczna epoki pozytywizmu.</opis> <wydawnictwo>GREG</wydawnictwo> <wydana>2001</wydana> </ksiazka> </literatura>
Wyszukiwarka:
Skrypt do wyszukiwania:
<?php $tytul = $_POST['tytul']; $autor = $_POST['autor']; $xml = simplexml_load_file('ksiazka1.xml'); if ((string) $xml->ksiazka->tytul == $tytul) { '; '; '; '; '; '; } if ((string) $xml->ksiazka->autor == $autor) { '; '; '; '; '; '; } ?>
A teraz pytania:
1. Wyszukiwanie sprawdza się jedynie jeżeli nazwa podana = nazwa w pliku xml. Chodzi mi o to by szukało bez względu na wielkość wpisywanych liter.
2. Kolejna rzecz - jeżeli wypełnię obydwa pola wyszukiwania (prawidłowo) to wyswietli mi podwójnie wynik... co zrobić by tylko jedno?
3. Czy istnieje inny sposób na zrobienie spacji - użyte przezemnie ' ' sprawdza się jedynie w Explorerze... w Firefoxie zamiast spacji pokazuje mi ' '.
PS. Tylko mam prośbę jak ktoś będzie mi podpowiadał to żeby troszku dokładnie pisał gdzie i jak, bo jak mówiłem na początku jestem lama z tego i mogę nie zaczaić o co biega lub gdzie zmienić.