Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zbyt duża ilość odwołań
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
Texas
Witam,

dzisiaj otrzymałem takiego maila od firmy hostingowej nazwa.pl

Cytat
Witam.

Zostaliśmy zmuszeni do zablokowania Państwa serwera. Powodem blokady
była tak duża ilość odwołań do serwera, że zakłócali Państwo pracę
innych klientów. Limit serwera wynosi 40 jednoczesnych połączeń a do
Państwa usiłowało się naraz połączyć 200 klientów. Proszę o
zlikwidowanie przyczyny takiej sytuacji.

Na serwerze posiadam forum internetowe (oparte o phpbb by przemo) - słabo rozwinięte przy czym ma jakieś 500 unikalnych użytkowników dziennie.

Do tego na serwerze są jeszcze:

- jedno forum (dopiero ruszyło oparte na phpbb3, jakieś 10 wizyt dziennie)
- 3 top-listy (myślę, że około 60 wizyt dziennie w sumie na trzech)
- jeden portal z listą serwerów do muonline (również mało wizyt dziennie)

Na serwerze również umieściłem swoje grafiki do aukcji allegro.

Co mogę zrobić w tej sytuacji? W ogóle nie wiem skąd tyle jednoczesnych połączeń ;/

Proszę o pomoc.
nowotny
Cytat(Texas @ 5.03.2008, 17:37:38 ) *
Co mogę zrobić w tej sytuacji? W ogóle nie wiem skąd tyle jednoczesnych połączeń ;/

Popatrzeć w logi->zlokalizować przyczynę->usunąć przyczynę...
Texas
Kiedy tej przyczyny nie widać tongue.gif
Roly
Przyczyną jest samo phpBB by przemo. Ten skrypt jest kompletnie niezoptymalizowany i wcale się nie dziwię że Ci zablokowali konto bo takie forum potrafi nieźle przymulić serwer. Obawiam się że nikt Ci tego skryptu nie będzie hostował przez dłuższy czas i jednym rozwiązaniem jest zmienić silnik obsługujący forum na jakiś bardziej server friendly.
l0ud
A co ma optymalizacja skryptu do liczby żądań do serwera? Jakoś dziwnie tutaj pisze ta nazwa.pl - skoro limit wynosi 40 jednoczesnych połączeń to... niech wynosi, skoro większa ich liczba jest limitowana to w czym problem? Pewnie ktoś robił atak ddos na Twoje konto, a oni nie mogą sobie z tym poradzić... No chyba że chodzi tutaj o liczbę połączeń do mysql a nie http...
Roly
A no tak nie doczytałem... przyznaje mój błąd... co jednak nie zmienia faktu ze phpBB by przemo to w większości wypadków nie jest dobre rozwiązanie...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.