Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] REPAIR TABLE w skrypcie php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
pavelzin
Witam,

posiadam kilka baz, które raz dziennie lubią sie wysypać, z tym że wiem która tabela padnie na pewno. Chciałbym stworzyć prosty plik -którego będe mógł podpiąć pod crona- który połączy się z bazą i naprawi określone tabele.

Po długich poszukiwaniach i 3h z grzebaniem w kodzie (jestem tępy z php winksmiley.jpg ) znalazłem tylko to, z tym że i tak nie działa u mnie. Bardzo prosiłbym o pomoc.
  1. <?php
  2. ### Enter your username and password into the connection string: ###
  3. $dbLink = mysql_connect(&#092;"localhost\", \"username\", \"password\") or die(\"Unable to connect to the database.\");
  4.  
  5. $sql = &#092;"show databases\";
  6. $query = mysql_query($sql) or die(&#092;"error fetching database names\");
  7.  
  8. while ($rs=mysql_fetch_array($query)) {
  9.  
  10. //echo \"Database: \" . $rs['Database'] . \"\n\";
  11.  
  12. mysql_select_db($rs['Database'],$dbLink) or die(&#092;"Unable to select database: \" . $rs['Database']);
  13.  
  14. $sql = &#092;"show tables\";
  15. $query2 = mysql_query($sql) or die(&#092;"error fetching table names\");
  16.  
  17. while ($rs2=mysql_fetch_array($query2)) {
  18. $key = &#092;"Tables_in_\" . $rs['Database'];
  19. //echo \"Table: \" . $rs2[$key] . \"\n\";
  20.  
  21. $sql = &#092;"repair table \" . $rs2[$key];
  22. $query3 = mysql_query($sql) or die(&#092;"Error repairing a table - $sql\");
  23. $rs3 = mysql_fetch_array($query3);
  24. echo $rs3['Table'] . &#092;" | \" . $rs3['Op'] . \" | \" . $rs3['Msg_type'] . \" | \" . $rs3['Msg_text'] . \"\n\";
  25.  
  26. }
  27.  
  28. }
  29.  
  30. echo &#092;"Finished!\n\";
  31.  
  32. ?>
Sabistik
Proszę o poprawę tematu na zgodny z regulaminem działu przedszkole inaczej zostanie zamknięty.
pavelzin
Poprawione.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.