Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Serwer php]Dodawanie pustych komorek do bazy MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
easyraider
Witam
Mam nastepujacy problem i poki co nie do konca wiem jak sobie z nim poradzic:
problem dotyczy dodawania pustych wpisow w pola ktore powinny automatycznie przyjmowac wartosc przykladowe polecenie do tabeli id(glowny klucz, auto zwiekszanei), imie, naziwsko:
$polecenie = "insert into <nazwa tabeli> values ('', 'Zdzichu', 'Banan');"
Kiedy mialem host na platnych serwerach dodawalo sie elegancko, ale kiedy teraz zalozylem sobie serwer u siebie (wszystko dziala elegancko php i mysql) dostaje error:
Incorrect integer value: '' for column 'id' at row 1
czyli cos mu tu nie pasuje, kombinowalem sobie w php.ini potem ustawialem opcje zeby przy pustych stringach wstawial NULL, rowniez nie dzialalo. Moze ktos napisac ktora opcja do tego sluzy ?
nevt
pierwsza opcja
  1. INSERT INTO tabela (pole1, pole3) VALUES (wartosc1, wartosc3);
pomijasz pola które mają przyjąć domyślne wartości (pole2) i wszystko działa ok.

druga opcja:
  1. INSERT INTO tabela (pole1, pole2, pole3) VALUES (wartosc1, DEFAULT, wartosc3);
przypisze ci wartość domyślną dla pole2
easyraider
wielkie dzieki za info, napisze jak poszlo jak tylko wyprobuje, a literowka dlatego bo pisalem troche z pospiechu i mam gowniany monitor crt z wysoka rozdzialka haha.gif (pomysl sobie jakie to skutki ma przy kodowaniu heh, ile ja przy tym cierpie ;p)

===
edit: dziala z defaultem wielkie dzieki =]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.