Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [html/php]Checkbox
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bamboo
W panelu admina wyśiwetlam newsy za pomocą pętli, tworzą mi sie nowe rzędy w tabeli z danymi newsa, a w ostatniej komórce umieściłem checkboxa (żeby móc usunąć kilka newsów naraz) lecz niewiem jak odczytac wartosci checkboxów na następnej stronie... Pole ma nazwe "ids" a wartość to id newsa... Problem w tym że w takim wypadku wszystkie pola mają jednakową nazwe i niewiem w jaki sposób odczytać te wartości, dalej chce rozdzielić je przecinkiem za pomocą implode i wstawić w zapytanie...
Cienki1980
Wykorzystać tablicę :
  1. <input type="checkbox" name="ids[]" value="value_z_bazy" />

PS. Przenoszę na Przedszkole
bamboo
ale dalej nie dostałem odpowiedzi... robiłem tak i próbowałem wywołać ją za pomocą $_POST['ids'][0] ale wychodzi tylko jedna wartość, niezależnie od tego ile zaznacze
Cienki1980
To sprawdź co zawiera tablica $_POST['ids'] ... jako wartości będą id rekordu pobrane z bazy.

Ty sprawdzałeś $_POST['ids'][0] a ta wartość może być nieustawiona .. o ile nie zaznaczyłeś pierwszego checkboxa na liście ...

Wyświetl cała tablicę i zobaczysz że jest tam to co być powinno.
bamboo
ale jak mam sprawdzić?? niewiem jak to wywołać... a
Kod
print_r($_POST['ids'])

daje mi:
Kod
Array  (      [0] => 4      [1] => 2  )

4 i 2 to są te wartości które wybrałem
Cienki1980
No i bardzo dobrze Ci to daje ... masz w tablicy jako wartości id'iki zaznaczanych rekordów.

możesz też zmienić checkboxy na takie:
  1. <input type="checkbox" name="ids[value_z_bazy]" value="value_z_bazy" />

i wtedy po wyświetleniu tablicy $_POST['ids'] będziesz miał taki widok:
Kod
Array( 2=>2 , 4=>4 )

A z tym możesz już zrobić co zechcesz .. wyświetlić tylko te zaznaczone, usunąć te zaznaczone, przedstawić do edycji ... co tylko masz ochotę.
bamboo
ale jak je wyświetle w postaci zwykłych cyfr? co mi to da? ja chce tylko numery id i wrzucic je w zapytanie...
Cienki1980
Cytat(bamboo @ 31.03.2008, 20:55:16 ) *
ale jak je wyświetle w postaci zwykłych cyfr? co mi to da? ja chce tylko numery id i wrzucic je w zapytanie...

OMG ... ja Ci kazałem wyświetlić żebyś miał pojęcie co jest w tej tablicy ... chcesz je wstawić do zapytania ? jaki problem questionmark.gif

Chcesz usunąć zaznaczone rekordy ? Wykorzystaj implode" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i to co zwróci ta funkcja wstaw w dobre miejsce do zapytania .. gotowe.
bamboo
o popatrz że działa, wcześniej w implode miałem to samo i była niepoprawna składnia... blinksmiley.gif nawet usunąlem [] w nazwie pola i działa... i niewiem co jest pieć ale ważne że działa... dzieki za pomoc smile.gif
Cienki1980
Cytat(bamboo @ 31.03.2008, 21:13:33 ) *
o popatrz że działa, wcześniej w implode miałem to samo i była niepoprawna składnia... blinksmiley.gif nawet usunąlem [] w nazwie pola i działa... i niewiem co jest pieć ale ważne że działa... dzieki za pomoc smile.gif

Sprawdź dobrze, czy po usunięciu [] z nazwy pola usuwa tyle rekordów ile zaznaczyłeś czy tylko ten ostatni z zaznaczonych .. bo coś mi się wydaje że właśnie tak będzie.
bamboo
przez chwile niedziałało, niewiem co było tego przyczyną... ale jednak trzeba dodać []
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.