Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][SQL]Błąd przy dodawaniu do bazy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
smietek
Mam taki kod:
  1. <?php
  2. $sqli = "INSERT INTO `newsy` (`id`, `autor`, `temat`, `data`, `komentarze`, `tekst`, `cat`)
  3. VALUES (NULL, '$_SESSION[nick]', '$_POST[tytul]', UNIX_TIMESTAMP(), 0, '$_POST[tresc]', '$_POST[cat]')";
  4. mysql_result($sqli);
  5. ?>

I gdy go wywołuje daje mi taki błąd:
Cytat
Warning: Wrong parameter count for mysql_result() in c:\usr\krasnal\www\blog\admin.php on line 222

Czym to jest spowodowane?
nospor
http://pl2.php.net/manual/pl/function.mysql-result.php
ciezko zajrzec do manuala by dowiedziec sie jak nalezy wywolac mysql_result? z jakimi parametrami?
pozatym najpier ma byc mysql_query a dopiero potem mysql_result ktore przyjmie to co zwroci mysql_query
Pilsener
http://pl2.php.net/manual/pl/function.mysql-result.php - najprościej poczytać o funkcji, której się używa. Podpowiem, że ważne jest nie tylko to, co funkcja robi, ale też to, czym ją karmimy.
smietek
Nospor: A nie mogłeś po prostu mnie poprawić? Od razu musisz najechać na mnie? Nie domyśliłeś się, że po prostu popmyliłem jeden wyraz?
nospor
smietek a nie mogles poprostu zajrzec do manuala, musiales od razu na forum jechac?
Kolejnosc jest prosta:
1) manual,
2) echo 'dupa' (najlepszy debugger dla php)
3) inne po drodze
4) forum
Ludzie czesto leca od razu do punkty 4 bo po co sie odrobine wysilic. komunikat bledu jasno mowi ze dajesz zlą liczbę parametrow. Juz ci powinno switac ze cos nie tak i pierwszą rzeczą jaka nalezy zrobic to zajrzec do manuala. Ale nie, poleci jeden z drugim na forum i jeszcze z pretensjami ze na niego spojrzą nieprzychylnie.
Zadaniem forum jest pomagac sobie nawzajem w sytuacji gdy podstawowe srodki nie pomagają.
Zadaniem forum nie jest bycie smietnikiem dla tematow ktorych autorzy sie "pomylili".

Im czesciej uzytkownicy tacy jak ty beda przestrzegac tych prostych zasad, tym rzadziej uzytkownicy tacy jak ja bedą po nich "jechac". Jak to mówią: ręka ręke myje winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.