Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Problem z file_exists
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
stopak
Jak próbuje wywołac file_exists(URL) to mi zawsze wywala, że plik nie istnieje, nawet jeśli rzeczywiście znajduje się pod tym URL. Natomiast file_get_contents(URL) zachowuje się już normalnie. I teraz mam problem, bo nie wiem jak sprawdzic czy podany plik istnieje bez file_exists()
xbitdesigns
sprobuj
  1. <?php
  2. ?>

Nie wiem ktorej wersji php uzywasz, i jak odwolujesz sie do f-get-c, ale ta funkcja moze uzywac w Twoim wypadku include_path'a.

Wiecej info w manualu odnosnie sposobu dzialania tych funkcji.
stopak
Korzystam z php 5. Wcześniej nie miałem tego problemu, dopiero po ponownej instalacji i zmianie serwera na Apache, coś takiego mi sie porobiło.
marcio
Moze powiem cos glupiego a to nie zalezy od allow_url czy cos takiego??
stopak
Tak, ale gdybym ustawił allow_url na off to wtedy get_file_contents też by nie chodziło. Allow_url mam ustawione na on.
Pilsener
File_exists działa podobnie do fopen - zupełnie inaczej działa file_get_contents - wczytuje plik do stringa, jeśli jest udostępniony na serwerze, niezaleznie od ustawień serwera, na którym plik się znajduje i praw tego pliku. Natomiast z fopen i file_exists jest inaczej - wystarczy, że włączono SAFE MODE i już file_exists nie zadziała - jeśli się mylę, niech ktoś mnie poprawi.
pyro
Cytat(Pilsener @ 4.04.2008, 10:50:08 ) *
File_exists działa podobnie do fopen - zupełnie inaczej działa file_get_contents - wczytuje plik do stringa, jeśli jest udostępniony na serwerze, niezaleznie od ustawień serwera, na którym plik się znajduje i praw tego pliku. Natomiast z fopen i file_exists jest inaczej - wystarczy, że włączono SAFE MODE i już file_exists nie zadziała - jeśli się mylę, niech ktoś mnie poprawi.

bzdura, poprostu przy pomocy file_exists() nie mozna sprawdzac zdalnych plikow (mysle ze o to chodzi;lo autorowi tematu)
stopak
No jak nie można, przed reinstalacją serwera bardzo ładnie chodziło, a teraz nie chce. Może znacie jakąś metodę jak sprawdzić czy dany plik istnieje na zdalnym serwerze?
pyro
Cytat(stopak @ 25.04.2008, 19:12:30 ) *
No jak nie można, przed reinstalacją serwera bardzo ładnie chodziło, a teraz nie chce. Może znacie jakąś metodę jak sprawdzić czy dany plik istnieje na zdalnym serwerze?

no to ty chyba sprawdzałeś zdalny serwer bo myślałeś że ma IP 127.0.0.1, a sprawdzic czy plik istnieje na zdalny serwerze mozesz za pomoca fopen" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual lub fsockopen" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
webdice
Przenoszę na Przedszkole.
piotrooo89
Masz link do podobnego tematu może Ci się przydać tam też jest sprawdzanie czy plik istnieje.
erix
Czasem przydaje się czytać komentarze do funkcji...

file_exists" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual -> http://pl2.php.net/manual/pl/function.file-exists.php#59986

...
stopak
Dzieki erix już działa, pyro to był zdalny serwer, nie localhost tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.