Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] Jakie typy pól ustawiać w przypadku forum ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
grattz
Mam forum w którym:
1) jest tytuł nie przekraczający 120 znaków.
2) jest treść najlepiej nieograniczona.
3) jest podpis użytkownika.

Jakie najlepiej ustawić typy ? Takie żeby potem nie było problemów gdy będę pisał skrypt przeszukujący tabele w poszukiwaniu słów.
krzywy36
1. varchar
2. text.
3. varchar
grattz
A ktos wie dlaczego potem jak tworze wyszukiwarkę metodą "like" to wyszukuje mi tylko text zawarty w polu typu "TEXT" a w "VARCHAR" juz nie.

I druga odrębna sprawa: Jak doprowadzic do tego zeby wyszukiwarka szukała ciągu znaków a nie słow. Teraz gdy szukam np. słowa MAMA i wpisze tylko MAM to nic mi nie znajduje.
marcio
To dziwne bo mi dziala i na Text jak i na Varchar tongue.gif co do 2 pytania to musisz dac modyfikator %% czyli like '%costam%'
Crozin
Zapewne obydwa problemy są spowodowane złym zapytaniem winksmiley.jpg
grattz
Dzięki Wam yahoo.gif
Mam jeszcze jedno pytanie jak zrobić zeby skrypt szukał i w temacie i w treści słowa kluczowego.
Zrobiłem tak :
  1. SELECT * FROM a WHERE tytul_posta OR tresc_posta LIKE "%słowo%";

Ale wyglada na to ze szuka mi tylko w tresci.
ayeo
  1. SELECT * FROM a WHERE tytul_posta LIKE "%słowo%" OR tresc_posta LIKE "%słowo%";
maniekl2
bo powinno być chyba tak :
  1. SELECT * FROM a WHERE tytul_posta LIKE "%słowo%" OR tresc_posta LIKE "%słowo%";

// edit
w tym samym czasie smile.gif
Crozin
Swoją drogą (już bardziej jako ciekawostka)
Wyszukiwanie po LIKE jest bardzo ubogie - nie myśałeś nad zastosowaniem fulltext search? winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.