Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][js] Zmienna w php podstawiana do JS
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
redelek
Witam,

Znalazłem na http://www.dynamicdrive.com/dynamicindex8/...indow/index.htm ładne wyskakujące okienko.
Skrypt wygląda tak
  1. <script type="text/javascript" src="windowfiles/dhtmlwindow.js">
  2.  
  3.  
  4.  
  5. <p>Play around with Window 3 (Ajax content)</p>
  6.  
  7. <script type="text/javascript">
  8. function openmypage(){ //Define arbitrary function to run desired DHTML Window widget codes
  9. ajaxwin=dhtmlwindow.open("ajaxbox", "ajax", "szczegoly.php", "Szczegóły", "width=450px,height=300px,left=300px,top=100px,resize=0,scrolling=1")
  10. ajaxwin.onclose=function(){return window.confirm("Czy na pewno zapykamy ?")} //Run custom code when window is about to be closed
  11. }
  12. <ul>
  13. <li><b><a href="" onClick="openmypage(); return false">Okienko</a></b></li>
  14. </ul>

I działa tak jak chcę. Problem jest w tym że muszę przekazać numer rekordu z bazy,a nie wiem jak to się robi w JS.
Chodzi mi o to że w php to link wyglądał tak
  1. <?php
  2. $cos="1";
  3. echo '<a href="szczegoly.php?co='.$cos.">Zobacz szczegóły</a>";
  4. ?>

Niestety jak go przenoszę o JS nic się nie dzieje, nie jest przekazywany nic sad.gif

Może ktoś mnie naprowadzić?

Widziałem kilka rozwiązań tu na forum takich jak
  1. cos=<?= $cos ?>
ale to u mnie nie działa lub nie umiem doczytać się czegoś między wierszami.

Będę wdzięczny za pomoc

Redelek
Crozin
Poprostu. Musisz w PHP wyechoować kod JS (czyli nic nadzwyczajnego - musi być on jedynie poprawny pod względem składni JS)
  1. ...<head>
  2. ...
  3. <script type="text/javascript">
  4. var qwerty = '<?php echo 'Hello Wrold!'; ?>';
  5. document.write(qwerty);
  6. </script>
  7. </head>
  8. ...
redelek
Cytat(Crozin @ 2.05.2008, 07:25:25 ) *
Poprostu. Musisz w PHP wyechoować kod JS (czyli nic nadzwyczajnego - musi być on jedynie poprawny pod względem składni JS)
  1. ...<head>
  2. ...
  3. <script type="text/javascript">
  4. var qwerty = '<?php echo 'Hello Wrold!'; ?>';
  5. document.write(qwerty);
  6. </script>
  7. </head>
  8. ...

No dobra to fajnie się wyświetla ale jak to wpleść w to
  1. ajaxwin=dhtmlwindow.open("ajaxbox", "ajax", "szczegoly.php", "Szczegóły",
  2. "width=450px,height=300px,left=300px,top=100px,resize=0,scrolling=1")

Muszę mieć wysłany parametr szczegoly.php?id= i tu wpisać qwerty questionmark.gif
Crozin
  1. <script type="text/javascript">
  2. function openmypage(){ //Define arbitrary function to run desired DHTML Window widget codes
  3. ajaxwin=dhtmlwindow.open("ajaxbox", "ajax", "szczegoly.php?id=<?php echo '12345678'; /* mozesz wyechowac normalna zmienna */ ?>", "Szczegóły", "width=450px,height=300px,left=300px,top=100px,resize=0,scrolling=1")
  4. ajaxwin.onclose=function(){return window.confirm("Czy na pewno zapykamy ?")} //Run custom code when window is about to be closed
  5. }
  6. </script>
redelek
Cytat(Crozin @ 2.05.2008, 09:08:08 ) *

DZIĘKI DZIĘKI O TO CHODZIŁO DZIAŁA smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.