Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [symfony] left join - laczenie z dwoma warunkami
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
AxZx
witam

mozna w symfony zrobic takiego joina?
  1. LEFT JOIN tab1 ON (tab1.id = tab2.id AND tab1.st = 1)

inaczej nie umiem pobrac odpowiednich danych.
no chyba ze pomozecie
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=93427
dr_bonzo
a nie mozesz tab1.st = 1 przeniesc do where?
edit:

hmm, zagladajac do rugiego posta, wynika ze nie.
LBO
Generalnie zależy wszystko od typu złączenia, które chcesz wykonać... Tutaj znajdziesz bardzo schludną wizualnie ściągę. Teraz powinieneś wiedzieć jakiego JOINa do tego użyć, żeby działało z WHERE.

Odnosi się to też do tego drugiego posta,

Pozdrawiam.

edit:
To miało być do tego drugiego tematu, sorry smile.gif
AxZx
a jak w symfony zrobic zapytanie z np full outer join ?
widze tam tylko left_join, right_join.

dzieki wielkie za ta stronke.
LBO
Wygooglowałem: How to simulate FULL OUTER JOIN in MySQL

Nie używałem Symfony (chociaz raczej chodzi tu o Propela), więc jak to konkretnie zrobić, ale wyżej masz odpowiedź doyczącsa platformy bazodanowej. Od dawna wiadomo, że dialekty SQL są niekomplementarne.

Powinno pomóc.

Pozdrawiam, Alan
AxZx
ciekawe czy takie zapytanie mozna w symfony za pomoca propela zlozyc

1. SELECT grupa_pole.nazwa, pole_wartosc.wartosc FROM pole_wartosc LEFT JOIN grupa_pole ON pole_wartosc.idpole = grupa_pole.idpole
  2. WHERE grupa_pole.STATUS = 1 AND grupa_pole.idgrupa = 2 AND (pole_wartosc.idprofil = 1 OR pole_wartosc.idprofil IS NULL)
  3. UNION
  4. SELECT grupa_pole.nazwa, pole_wartosc.wartosc FROM pole_wartosc RIGHT JOIN grupa_pole ON pole_wartosc.idpole = grupa_pole.idpole
  5. WHERE grupa_pole.STATUS = 1 AND grupa_pole.idgrupa = 2 AND (pole_wartosc.idprofil = 1 OR pole_wartosc.idprofil IS NULL)

wydaje mi sie ze dziala:) na pierwszy rzut oka po wrzuceniu kilku wierszy zwraca to co chce.
LBO
Pamietaj, że ewentualne sortowanie robisz już z poziomu PHP.
AxZx
okej. dzieki:)
tych wynikow nie bedzie tak duzo, ilosc parametrow grup bedzie zawierac sie w przedziale od 0 do 10
wiec bedzie 10 wynikow maxymalnie - w php sortowanie nie bedzie problemem.

problem moze byc jak profil bedzie nalezal do 10 grup. wtedy bedzie 10 takich duzych zapytan:) zobazymy jak to bedzie z efektywnoscia. ewentualnie nie bede wyswietlal wszystkich 10 grup naraz, tylk linki do grup do ktorych nalezy profil, po kliknieciu na grupe pojawia sie parametry dotyczace tej grupy.
chyba dobrze rozumuje?
LBO
Nie do końca rozumiem, chciałem ustrzec przed tym, że przy UNIONach na nic stronnicowanie - ponieważ zapytania są doklejane na chama do siebie, ale skoro ty nie bedziesz stonnicował to nie ma problemu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.