Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]czy mozna wywolac skrypt php "w tle" ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bzyqq
witam,

szukalem wszedzie i nie znalazlem.

musze zintegrowac stronke napisana w asp.net ze stronka php. juz dzialaja na tym saym serwerze przy uzyciu php-cgi. wiec jest ok winksmiley.jpg

problem mam taki - czy moge z poziomu html (lub z poziomu asp.net) wywolac skrypt php, ale w taki sposob zeby on sie tylko wykonal (cos tam w porobil, pogadal z baza danych itp) ale nie zwracal zadnego efektu do przegladarki?

jest w ogole mozliwosc wykonywania skryptow PHP bez generowania przez nie stronky ktora wraca do klienta?

pozdrawiam, smile.gif
mike
Wywołaj go z linii komend. Skrypty PHP można również i tak wywoływać.
.NET może to zrobić, nie?
Babcia@Stefa
Może Cron (nie wiem jak pod ASP tongue.gif), spróbuj poszukać w Google lub na jakimś oficjalnym forum ASP.
Z tego co wiem, microsoft udostępnia zawsze dokumentacje do wszelkich swoich aplikacji itp.

Dziękuję, Babcia@Stefa
bzyqq
Cytat(mike @ 9.05.2008, 14:48:56 ) *
Wywołaj go z linii komend. Skrypty PHP można również i tak wywoływać.
.NET może to zrobić, nie?

no własnie nie wiem - dlatego pytam smile.gif ... poza tym jak w .net sprawic aby wywolac cos tak jak "z lini komend" ? smile.gif

Cytat(Babcia@Stefa @ 9.05.2008, 21:09:51 ) *
Może Cron (nie wiem jak pod ASP tongue.gif ), spróbuj poszukać w Google lub na jakimś oficjalnym forum ASP.
Z tego co wiem, microsoft udostępnia zawsze dokumentacje do wszelkich swoich aplikacji itp.

Dziękuję, Babcia@Stefa

a czy Cron nie jest linuxowy ? winksmiley.jpg
batman
To nie jest forum dla programistów .NET, chociaż kilku się znajdzie winksmiley.jpg
Jeśli szukasz odpowiedzi na temat .NET, to szukaj na odpowiednim forum.
A teraz odpowiedzi:
1. Można wywołać skrypt w poziomu platformy .NET - nie pamiętam jak, ale wiem, że można
2. Tak cron jest linuxowym tworem, w windzie masz takie coś, co nazywa się menadżer zadań (task manager, task scheduler).
mike
Cytat(bzyqq @ 9.05.2008, 21:14:15 ) *
no własnie nie wiem - dlatego pytam smile.gif ... poza tym jak w .net sprawic aby wywolac cos tak jak "z lini komend" ? smile.gif
Jesteś na forum PHP a pytasz o .NETa? Skrypty PHP można wywoływać za pomocą linii komend. W do wywołania czegoś jako polecenie systemowe służy na przykład exec() a jak jest w .NET to nie wiem.
Cytat(bzyqq @ 9.05.2008, 21:14:15 ) *
a czy Cron nie jest linuxowy ? winksmiley.jpg
W Windowsie jego odpowiednikiem jest Harmonogram Zadań.
cbagov
Mozesz probowac na kilka sposobow np. javascript przez odswiezenie src w IMG, gdzie src bedzie podane nie jako *.jpg tylko jako -odpal.php-.
Moze to zwracac widoczny lub niewidoczny obrazek, moze byc ukryty/albo nie/ iframe itp.
lewy87r
na upartego mozna efekt zwrocic w <div class="none"><? phppphphph ?> </div>
.none{display:block;}

hehe ale chyba to rozwiazanie nie wchodzi w gre ;]
ewentualnie mozna stowrzyc jakas klase ;] ktora nie wyswietla nic ;] albo oszukac przegladarki w ten sposob by nie wyswietlaly tego co generuje php ;]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.