Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]wykonywanie poleceń powłoki csh przez php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
leClerCk
Witajcie.

Po krótce przedstawię mój problem winksmiley.jpg
Chciałbym wykonywać polecenia powłoki ze strony php. Wykorzystuję exec(), system(), passthru(), ale jest pewien problem. Polecenia, które chciałbym wykonać potrzebują praw roota (operacje na plikach), a użytkownik www (serwer apache 1.3) nie ma takich uprawnień. Sudo też chyba jest kłopotliwe, bo www chyba jest typu nologin.

Czy jest jakieś proste rozwiązanie, aby móc z poziomu strony www wykonywac polecenia powłoki z uprawnieniami roota?
dr_bonzo
Mozesz to inaczej zrobic. WWW loguje operacje do pliku, a croon roota je odczytuje i wykonuje.
Oczywiscie o ile twoje zadanie da sie w ten sposob zrobic.

Nie musisz uruchamiac apacha na www, ew. zmodyfikuj to konto, ale do sudo i tak musisz jakos haslo podac
leClerCk
hmm, mbym sprobowac uruchomic apache jako uzytkownik roota lub inny a pozniej sprobowac polecenia sudo. Pomysl dobry tylko... jak wlaczyc apache jako inny uzytkownik niz www? Bo jesli zmieniam w httpd.conf user i group to nie chce wlaczyc sie wcale winksmiley.jpg
webdice
Zmień właściciele i grupę.

Kod
chown && chgrp

i uruchom apache jako root, tylko nie jest to zbyt bezpieczne.
leClerCk
okej smile.gif
udało się odpalić apache jako własnego użytkownika, ale nie root smile.gif

więc żeby mieć dostęp do niektórych poleceń musiałbym wykorzystać sudo zeby przejśc na tego roota.

próbuję tak:

exec("sudo su"); i pojawia się taki problem, że wtedy trzeba podać hasło dla tego roota. Tylko nie wiem jak to przesłać poleceniami system lub exec... To jedno pytanie winksmiley.jpg

A drugie pytanie...

webdicepl... Czy możesz sprecyzować jak i gdzie lub czemu zmienić tą grupę i właściciela? do pliku httpd.conf? czy coś innego... bo tego to no capito niestety....
webdice
Nie wiem czy Cię dobrze zrozumiałem, jak w końcu chcesz uruchomić apache? Jako root czy zwykły użytkownik?
leClerCk
najlepiej jako root biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.