Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: pozycjonowanie elementów na stronie
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
zwierzolak
Cssów używam już od pewnego czasu i uważam, że sa po prostu wspaniałą ideą. Tylko do szczęścia brakuje mi dobrego opanowania pozycjonowania elementów na stronie. Do tej pory robię to właściwie na wyczucie - eksperymentuję i patrzę jakie będą efekty - wypraktykowałem sobie, że robię wszystko
Kod
float:left; /*lub right :)*/

i stałe wysokości i szerokości elementów. Wtedy wiem mniej więcej jak się będą zachowywać divy na stronie. Ale często nie wiem co dlaczego się dzieje - czemu jak div zewnętrzny niema float:left; to już coś sie pierniczy, od czego zależy że div czasem się rozciąga w zależności co ma w środku a czasem nie i wiele innych. Wiem o różnych typach wyświetlania elementu jak block inline cośtam inline block i jak powinny się zachowywać ale i tak nielogiczne czasem mi się to wydaje, tzn nie sprawdza się w praktyce... ogólnie czytałem trochę różnych kursów i jedną książkę ale nie poruszały one tego tematu zbyt głęboko...

Dlatego nie przedłużając za bardzo guitar.gif szukam dobrych źródeł wiedzy(tutoriali, książek, artykułów) na temat teorii i praktyki pozycjonowania elementów strony w Cssie, żeby ten temat lepiej ogarnąć (mogą być po angielsku)
devnul
Raczej bez praktyki nie sposób jest pojąć wszystkiego bo faktycznie czasem jest nieco nielogicznie (interpretacja poszczególnych wartości przez różne przeglądarki czasem różni się od siebie co może wprowadzać zamęt - a to zwyczajnie skutek tego że nie wszystkie w jednakowym stopniu obsługują poprawnie standardy sieciowe). Tnąc layouty samodzielnie wypracujesz sobie z czasem "technikę" która pozwoli Ci pociąć layout "w ciemni" - tzn totalnie bez podglądu w przeglądarce przed ukończeniem w taki sposób żeby efekt finalny był identyczny z zamierzonym. Łatwo nie będzie, ale z czasem zrozumiesz o co mi chodzi. Powodzenia. [a jednego dobrego źródła nie ma - materiały są porozrzucane po całej sieci]
zwierzolak
Cytat
[a jednego dobrego źródła nie ma - materiały są porozrzucane po całej sieci]

to pewne, dlatego mam nadzieję, że mi pomożecie odnaleźć perełki pośród tego porozrzucanego po sieci badziewia czarodziej.gif
cbagov
Ze stalego rozpoczynanie od float zrezygnowalbym, sadze, ze standard typu: podstawowy uklad blokowy (relative) + pozostale, dodatkowe bloki o okreslonym zastosowaniu jest ok.
Dzieki temu zawsze masz staly, okreslony szkielet i dodatkowe elementy do pozycjonowania, a w bardziej skomplikowanych ukladach sam szkielet mozna repozycjonowac zaleznie od potrzeb przez absolute/relative.
Znana baza-szkielet pozwala panowac nad trescia. Jak juz masz funkcjonalny szkielet i wiesz, ze nic wiecej nie trzeba, pozostaje dodawac tylko jak ja to nazywam flyery czyli to co w CSSzengarden znajdziesz na dole HTML, elementy bez stalego umieszczenia w kontekscie.
I nie traktuj CSSzengarden jako wyrocznie, bo pare rzeczy mozna tam poprawic - ale zrozumiec warto bo to duza wygoda.

CSS info
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.