Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Pobieranie rekordu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kasiak
z listy pobieram rekord ktory chce zmienic, ale jak id_silnika sie powtarza to mi wyswietla pierwszy rekord, zadne pole nie jest auto_increment,czy mozna przyrownac zeby wszstkie zmienne sie zgadzały?czy potrebne koniecznie pole auto,bo rekordy sie powtarzaja

1. <?php
  2. $id_silnika=$_GET['id_silnika'];
  3. $stawka=$_GET['stawka'];
  4.  $powiat=$_GET['powiat'];
  5. $pojemnosc=$_GET['pojemnosc'];
  6. $sql="SELECT stawki.id_powiatu, powiaty.id_powiatu, stawki.stawka, silniki.pojemn
    osc, powiaty.powiat, stawki.id_silnika, silniki.id_silnika FROM stawki, silniki, 
    powiaty WHERE stawki.id_silnika=silniki.id_silnika and stawki.id_powiatu=powiaty.
    id_powiatu and stawki.id_silnika='$id_silnika'"
    ;
  7. ?>
JoShiMa
A tak konkretnie to jaki masz problem, bo ja nie łapię?
kasiakk
ze jak w bazie jest powiat-gdanski pojemnosc 250, i powiat warszawski pojemnosc 250 to mi pobiera pierwszy z listy a nie ten ktory zaznaczyłam, bo id iets takie samo bo sie powatarzaja wartosci w tabeli, tylko ze w danm powiecie-z dana pojemnoscia wystepuje raz
JoShiMa
A nie możesz dodać warunku

1. AND powiaty.id_powiatu='$powiat'
sniezny_wilk
Cytat(kasiakk @ 4.06.2008, 08:02:02 ) *
ze jak w bazie jest powiat-gdanski pojemnosc 250, i powiat warszawski pojemnosc 250 to mi pobiera pierwszy z listy a nie ten ktory zaznaczyłam, bo id iets takie samo bo sie powatarzaja wartosci w tabeli, tylko ze w danm powiecie-z dana pojemnoscia wystepuje raz

Tylko pierwszy ?

Wstaw na końcu

1. LIMIT 1
kasiakk
.... stawki.id_silnika='$id_silnika' and powiaty.powiat='$powiat';
tak robiłam ale mi wywala bład

tabela stawki wyglada tak
id_powiatu:
id_silnika:
stawka
rekord 1
1|1|900
rekord 2
1|2|300
rekord 3
2|2|500

i teraz jak mam wyswietlony rekord 2 i 3 ktore maja te same silniki to pobiera pierwszy rekord z bazy gdzie id_silnika =2
JoShiMa
A zmienna $powiat to jest ID powiatu czy nazwa?
Jeśli ID to możesz jeszcze tak spróbować:
  1. AND stawki.id_powiatu = '$powiat' AND powiaty.id_powiatu = '$powiat'
KASIAKK
nazwa
JoShiMa
Ręce opadają. Jeśli to nazwa to wiadomo, że

1. AND powiaty.id_powiatu='$powiat'

nie zadziała.

Musisz z tabeli wziąć pole z nazwą powiadu i dać warunek porównujący ją ze zmienną $powiat
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.