Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [ZF] pconnect jak zainicjowac ?
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
cckoles
Witam,

Serwer w stanach i zrywa mi polaczenie z baza. Napisalem do admina i mi odpisal:

Please use mysql persistent connection mysql_pconnect() feature to overcome from this issue.

Jak zainicjowac w ZF pconnect ?

Ja inicjuje polaczenie z baza pobierajac z pliku config.ini parametry w formie tablicy:

$db = Zend_Db::factory(
$this->obConfig->db->adapter,
$this->obConfig->db->config->toArray());

plik config:

db.adapter = pdo_mysql
db.config.host = localhost
db.config.username = user
db.config.password = pass
db.config.dbname = db_name
db.config.port = 2082

Czytalem w manualu ze mozna dodawac jeszcze inne parametry ale nic nie ma o pconnect. Będę bardzo wdzieczny za pomoc.
phpion
W tym samym manualu, w konkretnie:
http://framework.zend.com/manual/en/zend.db.html
można przeczytać:
Cytat
Does Zend_Db support persistent connections?

The usage of persistent connections is not supported or encouraged in Zend_Db.
cckoles
Cytat(phpion @ 8.06.2008, 15:30:05 ) *
W tym samym manualu, w konkretnie:
http://framework.zend.com/manual/en/zend.db.html
można przeczytać:

no to niezly kwas :/ jak mam teraz wywolać trwale polaczenie chcac korzystac z Zend_DB ?

Moze lepiej gonic admina aby dobrze sprawdzil co maja nie tak z baza ze mi zrywa polaczenie ?

mam taki komunikat:

Fatal error: Uncaught exception 'Zend_Db_Statement_Exception' with message 'SQLSTATE[HY000]: General error: 2013 Lost connection to MySQL server during query'
dr_bonzo
Stale polaczenie z baza nic ci nie da, bo tez bedzie je zrywac, 'stale' polaczenie daje ci to [jesli serwer je umozliwia], ze php nie bedzie musial nawiazywac polaczenia z mysqlem za kazdym wywolaniem mysql_pconnect, tylko skorzysta z istniejacego polaczenia. A ze mysql jest przeciazony [czy inny powod] i zrywa polaczenia, to i tak bedzie musial je od nowa nawiazac.
cckoles
Cytat(dr_bonzo @ 8.06.2008, 16:03:44 ) *
Stale polaczenie z baza nic ci nie da, bo tez bedzie je zrywac, 'stale' polaczenie daje ci to [jesli serwer je umozliwia], ze php nie bedzie musial nawiazywac polaczenia z mysqlem za kazdym wywolaniem mysql_pconnect, tylko skorzysta z istniejacego polaczenia. A ze mysql jest przeciazony [czy inny powod] i zrywa polaczenia, to i tak bedzie musial je od nowa nawiazac.

Czyli wina lezy po stronie serwera i musza to naprawic ? Nie znam sie na serwerach a blad jest o tyle ciekawy ze normalnie moge sie zalogowac do phpmyadmina i dodawac / edytowac rekordy i jest ok. Blad ten pojawia sie tylko kiedy w zendzie chce uzyc update lub insert bo select tez dziala. Dopiero co przenioslem projekt z innego serwera i tylko tutaj mam takie problemy. Najpierw nie byl dolaczony modul PDO to napisalem do admina i wlaczyli, teraz znowu zrywa polaczenie z baza. Moze cos zle jest skonfigurowane PDO na tym serwerze ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.