Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS] Czy da sie sie osiagnac przez <OL> liste...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
uglukha
Witam,
Chcialbym stworzyc taka liste

Kod
01. pozycja 1
02. pozycja 2
      2.1 podpunkt 1
      2.2 podpunkt 2
03. dalsze pozycje

Czy da sie to zrobic przez
  1. <OL>
z jakims dodatkowymi parametrami? Zalezy mi na wyswietlaniu 01, a nie samego 1, i wyswietlaniu cyferek po kropce w podpunktach. Jesli sie nie da przez OL to pozostaje mi tylko zabawa z recznym formatowaniem tego z pomoca <P> i css? a moze macie jakis jeszcze pomysl jak sie do tego zabrac?

Z gory dzieki za wszelka pomoc!
Pozdrawiam!
help_mee
  1. <OL>01. pozycja<BR>02. pozycja 2<ol>2.1 podpunkt 1</ol><ol> 2.2 podpunkt 2</ol></OL>

Takie cóś? Bo nie wiem czy kapnąłem smile.gif
uglukha
heh, nie
chodzi o to ze zastosowanie <OL> samo numeruje elementy listy, i w momencie kiedy dodam cos w srodku, samo zamieni wszystkie pozycje, a gdy bede musial recznie wpisac wszedzie 01. blabla 02. blabla, to dodanie nowego punktu bedzie sie rownac recznej zmianie calej numeracji, co mi nie odpowiada zupelnie:

btw poprawnie to tak by wygladalo

1. <ol>
  2. <li>pozycja 1
  3. <li>pozycja 2
  4. <ol>
  5. <li>podpunkt 1
  6. <li>podpunkt 2
  7. </ol>
  8. <li>dalsze pozycje
  9. </ol>

ale efekt w przegladarce daje to taki:
Kod
1. pozycja 1
2. pozycja 2
      1. podpunkt 1
      2. podpunkt 2
3. dalsze pozycje

znalazlem ze przez parametr type mozna nadac wyswietlanie OL jako a,b,c,d lub A,B,C lub 1,2,3,4 lub i, ii, iii, iv, ale takich typow jak szukam, nie, i pytam czy moze jest jakas sztuczka zeby cos takiego uzyskac smile.gif
Shili
styl
list-style-type: decimal-leading-zero;
uglukha
o to chodzilo smile.gif

ale nie dziala w IE 6 sad.gif

chyba pozostaje reczne numeracja albo pozbycie sie tych 0, ale to mi troche popsuje koncepcje :/

poza tym jeszcze styl podpunktow pozostaje nierozwiazany
Shili
http://www.kurs-html.info/css/wykazy.html (automatyczna numeracja) - ale też problem będzie miał IE
Jest prawdopodobieństwo, że problem można załatwić jakimiś hakami, ale nie do końca wiem jakimi.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.