Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MYSQL] Zapytanie o przedział czasu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mefjiu
Chcę pobrać z mysql dane które były dodane dziś tzn ich data jest z przedziału
2008.06.09 00:00:01 do 2008.06.09 23:59:59
Wymyśliłem że można to zrobić jako przedział z BETWEEN, ale jeżeli jest prostszy sposób to proszę o info.

A to zapytanie z moim sposobem ale nie działa, mam problem skonwertowaniem dat aby to działało poprawnie

Datę w bazie mam typu UNIX.
  1. SELECT * FROM `startowa_history_position` WHERE date BETWEEN UNIX_TIMESTAMP(GET_FORMAT(NOW(),'JIS')) AND UNIX_TIMESTAMP(DATE_ADD(NOW(),INTERVAL 1 DAY))

Proszę o wszelka pomoc
phpion
Moim zdaniem za bardzo kombinujesz. Wystarczy, że z timestampa wyciągniesz samą datę (czyli DATE(pole_z_data)) porównasz z datą dzisiejszą czyli z CURDATE(). I po sprawie.
mefjiu
Ale to zrobić w zapytaniu mysql ? czy już po stronie php ?
lepiej by było zrobić to po stronie mysql i jeżeli tak to nie wiem jak to zrobić :-(
phpion
Jak to nie wiesz? Zwykły WHERE. W stylu WHERE DATE(pole_z_data)=CURDATE(). Nie wiem czy nie trzeba będzie przekonwertować czasu z timestampa no ale to już sobie sprawdź empirycznie.
mefjiu
lol a ja myślałem że to jakoś skomplikowane :-) ok idę kombinować dzięki.

jednak jest skomplikowane :-)
  1. SELECT FROM_UNIXTIME(UNIX_TIMESTAMP(date), '%Y-%m-%d') AS datka, date FROM `startowa_history_position`

Taki zapis nie działa a ja już nie mam pojęcia jak to zrobić inaczej

proszę o jakieś informacje
phpion
Cytat(mefjiu @ 9.06.2008, 19:16:49 ) *
Chcę pobrać z mysql dane które były dodane dziś

Więc:
  1. SELECT * FROM `startowa_history_position` WHERE DATE(FROM_UNIXTIME(`date`))=CURDATE();

Powinno śmigać.
mefjiu
Jesteś najlepszy :-) dzięki pięknie działa.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.