Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] Title strony - best practices
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bear007
Witajcie.

Mam stronę utworzoną na podstawie CMS-a. W CMS-ie tym jest plik z nagłowkiem strony. Każda strona ma to samo title i te same słowa kluczowe.
Czy są jakieś najlepsze praktyki dotyczące tego jak zmieniać tytuł strony i słowa kluczowe w zależności od podstrony?

Na razie mam taki pomysł, żeby zrobić nową tabelę w bazie i w niej przechowywać tytuły i słowa kluczowe i odczytywać z tego pliku nagłówka.
Albo dodać do każdej podstrony jakieś zmienne określające title i keywords, a potem w includowanym pliku naglowka, żeby wstawiał te wartości.
Co myślicie o tych rozwiazaniach, czy są one sensowne?
nithajasz
Porzuciłbym zamysł z przechowywaniem tego w bazie (jedno zapytanie więcej).
Pomysł z includowaniem plików jest nie najgorszy.
Tak czy siak najważniejsze jest żeby to działało, a w jaki sposób to rozwiązesz poprawnie to już kwestia gustu czy sie innym spodoba smile.gif

http://forum.php.pl/index.php?showtopic=95816&hl=

Tu masz podobny temat.
bear007
No rzeczywiście, bo wtedy każdy np. artykuł by musial wpisywać swoje dane do bazy. Więc chyba lepiej będzie z tym przekazywaniem do headera danych. Ogólnie nie podoba mi się tylko to, że to wszystko jest budowane po kolei. Gdy można było określić te słowa kluczowe i title w każdym miejscu w pliku php, to byłoby ułatwienie np. na etapie wczytywania i wyświetlania danych danego artykułu.
nithajasz
Ewentualnie możesz podpatrzeć byle jaki framework, już chyba w większości tych, które patrzyłem jest mechanizm generowania tagów w zależności od podstrony na jakiej się znajdujesz i z tego wyciągnać jakieś wnioski jak to najoptymalniej dla siebie zrobić smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.