Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] problem z konfiguracją
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Rafal Z
Witam,

Zainstalowałem PHP 5.2.6 na WindowsXP pro z apachem 2.2.8. Podczas instalacji wystąpił błąd, instalator nie mógł zmodyfikować lub znaleźć pliku http.conf. W związku z tym zgodnie z instrukcją z dokumentacji PHP (rozdział o ręcznej konfiguracji) dodałem do pliku http.conf linię PHPIniDir ="C:/Program files/PHP"
Niestety apachowi nie udaje się załadować żadnego rozszerzenia PHP. Tak wygląda to w logu Apache-a:

"PHP Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library 'C:\\Program Files\\PHP\\ext\\php_oci8.dll' - Nie mo\xbfna odnale\x9f\xe6 okre\x9clonego modu\xb3u.\r\n in Unknown on line 0"

W php.ini jednak podana jest prawidłowa ścieżka do rozszerzeń:

extension_dir ="C:\Program Files\PHP\ext"

Nie wiem czego brakuje, będę wdzięczny za jakąś wkazówkę.

Rafał Z
nevt
spróbuj skopiować pliki .dll z C:\Program Files\PHP\ext do C:\Windows\System32
Rafal Z
Dziękuję, ale to nie pomogło. Próbowałem odwrotnie: przenieść dll-e postgresa do folderu php\extensions też bez skutku (w system32 już są). W międzyczasie wykryłem, że meldunki o niezaładowaniu rozszerzenia nie dotyczą wszystkich rozszerzeń. Usunąłem wszystkie rozszerzenia dotyczące baz danych i meldunki znikły. Niestety bardzo potrzebuję dostępu do PostgreSQL. W swoim skrypcie próbuję wywołać funkcję pg_connect z poniższym rezultatem w error-logu:

[Mon Jun 16 11:36:39 2008] [error] [client 127.0.0.1] PHP Fatal error: Call to undefined function pg_connect() in C:\\Program Files\\Apache Software Foundation\\Apache2.2\\htdocs\\DICOMVIEWER.php on line 3

Błąd ten wynika z niezaładowania rozszerzenia, czy muszę dodatkowo korzystać z jakiegoś pliku nagłówkowego?

Tak naprawdę tylko dostępu do Postgresa mi brakuje do wykonania zadania.

pozdrawiam

Rafal Z
nevt
Cytat
Dziękuję, ale to nie pomogło. Próbowałem odwrotnie: przenieść dll-e postgresa do folderu php\extensions też bez skutku (w system32 już są).

nie PRZENIEŚĆ tylko SKOPIOWAĆ ... może to trochę dziwne - ale chyba muszą być i tu i tu - a dlaczego, to już pytanie do mistrzów billa g. Pewności, że zadziała, nie mam, bo PG lokalnie nie używam, ale przy odpalaniu MySQL pomogło...
Rafal Z
Nieprecyzyjnie się wyraziłem, oczywiście miałem na myśli przekopiowanie tych plików. Mogę zrezygnować z większości rozszerzeń, ale Postgres musi być.

Dziękuję
erix
Cytat
"PHP Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library 'C:\\Program Files\\PHP\\ext\\php_oci8.dll' - Nie mo\xbfna odnale\x9f\xe6 okre\x9clonego modu\xb3u.\r\n in Unknown on line 0"

Cytat
[Mon Jun 16 11:36:39 2008] [error] [client 127.0.0.1] PHP Fatal error: Call to undefined function pg_connect() in C:\\Program Files\\Apache Software Foundation\\Apache2.2\\htdocs\\DICOMVIEWER.php on line 3

Przecież oci8, to Oracle. Nie to rozszerzenie ładujesz; funkcje pg_*, to php_pgsql.dll.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.