Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [.htaccess].htaccess
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Szunaj85
Dzisiaj chciałem poruszyć temat związany z plikiem .htaccess który jest odpowiedzialny za choćby bezpieczeństwo.
Na forum jest mało informacji na ten temat i w dodatku to są indywidualne przypadki. W internecie też trudno znaleźć jednoznaczne informacje na ten temat. Mam tu na myśli zabezpieczenie plików, zabezpieczenie skryptów, zabezpieczenie przed podglądem plików, zabezpieczenie przed ściądaniem plików, regółki, kolejność wpisywania regół, itp. A wszystko to przy pomocy pliku .htaccess. Chciałbym w jednym miejscu zebrać najważniejsze kawałki kodu, które są standardem i zabezpieczyłby w jakimś stopniu stronę www przed różnymi zagrożeniami. Dobrze by było gdyby to miało jakiś porządek typu opis kodu (do czego służy, jak działa, kiedy go używać), a pod spodem kod. To nie jest prośba o pomoc, a raczej yyy... rozpoznanie czy zebranie materiału do kupy. Ja może rozpocznę. cool.gif
Ten kawałek kodu uniemożliwia podgląd pliku .htaccess
  1. <Files .htaccess>
  2. order allow,deny
  3. deny from all
  4. </Files>
pyro
Cytat(Szunaj85 @ 16.06.2008, 15:10:41 ) *
Dzisiaj chciałem poruszyć temat związany z plikiem .htaccess który jest odpowiedzialny za choćby bezpieczeństwo.
Na forum jest mało informacji na ten temat i w dodatku to są indywidualne przypadki. W internecie też trudno znaleźć jednoznaczne informacje na ten temat. Mam tu na myśli zabezpieczenie plików, zabezpieczenie skryptów, zabezpieczenie przed podglądem plików, zabezpieczenie przed ściądaniem plików, regółki, kolejność wpisywania regół, itp. A wszystko to przy pomocy pliku .htaccess. Chciałbym w jednym miejscu zebrać najważniejsze kawałki kodu, które są standardem i zabezpieczyłby w jakimś stopniu stronę www przed różnymi zagrożeniami. Dobrze by było gdyby to miało jakiś porządek typu opis kodu (do czego służy, jak działa, kiedy go używać), a pod spodem kod. To nie jest prośba o pomoc, a raczej yyy... rozpoznanie czy zebranie materiału do kupy. Ja może rozpocznę. cool.gif
Ten kawałek kodu uniemożliwia podgląd pliku .htaccess
  1. <Files .htaccess>
  2. order allow,deny
  3. deny from all
  4. </Files>

...

wcale nie musze dawać tego kawałka kodu żeby uniemożliwić podgląd htaccess.. jego i tak i tak nie można podejrzeć tiredsmiley.gif
webdice
Proszę dodać odpowiedni tag do tytułu temat, w innym wypadku temat zostanie zamknięty.

Cytat(pyro @ 16.06.2008, 15:14:20 ) *
...

wcale nie musze dawać tego kawałka kodu żeby uniemożliwić podgląd htaccess.. jego i tak i tak nie można podejrzeć tiredsmiley.gif

Nie można bo apache od którejś wersji dodaje taki kod do httpd.conf.
Szunaj85
Czyżbym znalazł już zbyt stary kod do .htaccess? Ale też piszecie nie musisz, czyli można. I właśnie dlatego chciałem zebrać najnowsze kawałki kodu żeby takich sytuacji nie było. Bo teraz nie wiem czy jak znajdę stronę www o .htaccess czy nie jest to już nieaktualny przykład.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.