Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [symfony]ubuntu+xampp mysql extension not loaded
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
baranek77
Witam mam problem z symfony na ubuntu 8.04 hardy heron i lamppie 1.6 ,przerabiajac 24 dniowy tutoprial juz w 2 dniu natrafilem na problem, mianowicie stworzylem plik schema.xml w ktorym umiescilem strukture bazy, nastepnie w konsoli wpisalem
  1. <?php
  2. symfony propel-build-schema
  3. ?>

ale otrzymuje blad
  1. <?php
  2. There was an error building XML from metadata: mysql extension not loaded [User Info: Array]
  3. ?>

blad wskazuje niby na to ze mysql nie jest zaladowany ,wiec w php.ini odkomentowalem extension=mysql.so,ale niestety to nic nie pomaga.Probowalem rowniez isntalowac apache+php+mysql ale wystepowal ten sam problem.
Czy ktos z Was poradzil sobie z symfony na linuxie i xamppie? plz help
krzycho
Po pierwsze: czy zrestartowałeś serwer po od komentowaniu extension=mysql.so ?
Po drugie: czy przy wywołaniu funkcji
  1. <?php
  2. ?>
moduł mysql jest w nim widoczny ?

Co do instalacji xamppa to nie wiem, ale w przypadku standardowej instalacji apache + php + mysql otrzymałem podobny komunikat, ale o braku rozszerzenia sqlite. Problem rozwiązałem poprzez jego doinstalowanie przez Synaptica i dodanie w pliku php.ini .
baranek77
w sumie poradzilem sobie z tym problemem po zainstalowaniu paczki php5-cli i modulu php5-mysql skopiowalem moduly do 1 katalogu i w php.ini wlaczylem extension=mysql.so a takze wskazalem katalog z modulami extension_dir.Nalezy pamietac zeby ustawic te opcje w 2 plikach php.ini, pierwszy plik znajduje sie w katalogu lampp, drugi natomiast zostaje znajduje sie w cli czyli /etc/php5/cli/php.ini
Jakby komus sie to przydalo moge sklecic jakis tutorial jak isntalowac pod ubuntu + xampp
.radex
Sam używam lamppa (xampp for linux) i nigdy nie miałem takich problemów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.