Zdaję sobie sprawę, że to forum o PHP, a dział o serwerach WWW, ale mam nadzieję, że znajdzie się tu ktoś o odpowiednim zasobie wiadomości i skłonny pomóc.
Poza tym znajomy mnie tu skierował

Do rzeczy jednak: mam serwer LAMP, na Ubuntu Server 7.10. Działa wszystko, jednak muszę skonfigurować serwer e-mail (w chwili obecnej pomijam kwestię tworzenia skrzynek pocztowych i podpinania do nich różnych domen; owszem, to też chciałbym zrobić, ale już na wcześniejszym etapie natknąłem się na problemy). Wybór padł na Postfixa, chociaż przyznać muszę, że raczej na ślepo, bo moje pojęcie o administracji serwera jest mniejsze niż małe - zostałem postawiony pod ścianą, normalnie zajmuję się po prostu tworzeniem stron WWW.
Próbowałem podążać za różnymi tutorialami dostępnymi w Internecie, ale nie udało mi się dojść do niczego konstruktywnego.
W chwili obecnej nie jestem w stanie nawet wysylać maili za pośrednictwem funkcji mail() w PHP ze strony umieszczonej na serwerze (a więc poniekąd problem związany z profilem forum

Zainstalowanego mam Webmina; w zakładce postfixa widzę wiadomości, które próbowalem wysłać (mail queue). Wszystkie one mają następujący status (wysyłane na hazreth@gmail.com):
Cytat
Host or domain name not found. Name service error for name=gmail.com type=MX: Host not found, try again
Komunikat stosunkowo jasny, jednak nie potrafię się go pozbyć i zmusić do działania. Dlatego zapewne, że niewiele rozumiem z tego wszystkiego.
Zatem: byłby ktoś w stanie wytłumaczyć mi, jak skonfigurować postfixa, co ustawić w innych plikach konfiguracyjnych na serwerze, co w ustawieniach wykupionej domeny... Po prostu krok po kroku...?
Oczywiście mam świadomość, że nie każdy może mieć ochotę tłumaczyć mi takich rzeczy nie oczekując nic w zamian, dlatego powstrzymuję się od gderania, że pilne i że ważne i na już

Aczkolwiek mogę okazać się pomocny w kwestiach związanych z grafiką (pracuję w Photoshopie). Miejsce na tym nieszczęsnym serwerze też mogę zaoferować z wdzięczności.
Z góry dzięki za pomoc.