Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MYSQL]wydobycie nazwy miast (pojedynczo)
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Larges
Witam, mam wpisy i każdy z nich ma pole "miasto". Chciałbym zrobić listę miast (order by miasto) ale nie wiem jak zrobić, aby jedno miasto było wyświetlane w liście tylko jeden raz. Czyli jak np. mam 4 wpisy z polem "Kraków", żeby pokazała się nazwa miasta którą dalej podlinkuje odpowednio. Jak wygląda nastepujące zapytanie do bazy danych? Dzięki za podpowiedź.
Shili
  1. SELECT DISTINCT pole FROM tabela
Larges
Nie wyświetla mi ani jednego wyniku, zrobiła się pustka.

Ok robiłem kardynalny błąd. Wszystko działa, wielkie dzięki winksmiley.jpg
JoShiMa
  1. SELECT miasto FROM tabela GROUP BY miasto
Larges
$baza = mysql_query("SELECT DISTINCT miasto FROM bazasklepow order by miasto"); - to wydobywa mi jedynie jedną wartość z tabeli, mianowicie nazwę miasta. Jak wydobyć wszystkie wartości i zachować funkcję DISTINCT dla pola miasto? Dodawałem * i kiszka winksmiley.jpg
Czapla
ale distinct chyba zwraca wartości tylko dla unikalnych pól, co oznacza że w bazie danych twoje rekordy miasto mają taką samą nazwę miasta tongue.gif...
JoShiMa
Cytat(Larges @ 24.06.2008, 15:22:38 ) *
Jak wydobyć wszystkie wartości i zachować funkcję DISTINCT dla pola miasto? Dodawałem * i kiszka winksmiley.jpg

Nie da się. DISTINCT po prostu wycina Ci zdublowane rekordy. Jeśli więc wczytujesz samo miasto to DISTINCT działa tak, że zostawia po jednym rekordzie z każdym miastem. Jeśli zaś bierzesz jeszcze inne pola, to w momencie, gdy one są dla każdego rekordu inne to DISTINCT nie zadziała bo w wyniku będziesz miał różne rekordy mimo iż miasto się powtarza. Powiedz jakie dane chciałbyś wyciągnąć jeszcze.
Shili
I powiedz jeszcze jak wygląda Twoja tabela, co jest kluczem głównym, jakie pola są unikalne.
Nie zrozumiałam do końca pytania odpowiadając na nie winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.