Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql/php] problem z NOW()
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
M@X
Witam.
Mam takie zapytanie:
  1. $update='UPDATE aktualizacje SET Ulica="'.Zabezpiecz($ulica_).'", Nr_bud="'.Zabezpiecz($nr_bud_).'", Nr_lok="'.Zabezpiecz($nr)lok_).'", kto="'.($_SESSION['user']).'", data_save="'.NOW().'" WHERE ID_klienta="'.$id_kleinta_.'"';

i mam problem z tym: data_save="'.NOW().'"
chodzi o to że podczas zapisywania w formularzu ma się ładować do pola w bazie aktualna data, zamiast tego wyskakuje mi błąd:
Fatal error: Call to undefined function now() in C:\Program Files\xampp\htdocs\search.php on line 58
Jak widać mam to na xamppie i mam nadzieje że nie chodzi tu o jakieś dodatkowe biblioteki ?
nospor
NOW() to jest funkcja mysql a nie php. I juz wiesz gdzie masz blad?
M@X
nie za bardzo....
nospor
odpowiedziales na mojego posta po 5 minutach. Naprawde zastanowiles sie nad tym?
Rozrozniasz mysql od php?

1. <?php
  2. $update='UPDATE aktualizacje SET Ulica="'.Zabezpiecz($ulica_).'", Nr_bud="'.Zabezpiecz($nr_bud_).'", Nr_lok="'.Zabezpiecz($nr_lok_).'", kto="'.($_SESSION['user']).'", data_save=NOW() WHERE ID_klienta="'.$id_kleinta_.'"';
  3. ?>
M@X
rzeczywiście działa...
myślałem że chodziło Ci o post w złym dziale
dopiero ucze się mysqla i akurat nie wiedziałem o tym że w tych funkcjach nie stosuje sie ''
dzieki ...
nospor
Cytat
i akurat nie wiedziałem o tym że w tych funkcjach nie stosuje sie ''
widze dalej nie wiesz co zrobiles źle.
te twoje konstrukcje "'.NOW().'" spowodowaly ze wyszedles z sql do php. A w php nie masz czegos takiego jak NOW()
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.