Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Generator tekstu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Lucyferix
Witam,
dopiero zaczynam zabawę z php i chcę napisać jakiś skrypt na przekształcanie tekstu. Chodzi o to że jak wpisze w pole tekstowe np. "N" to poniżej wyświetli mi się zamiast tego wyświetli mi się "2". Po prostu zamienianie znaków na liczby lub coś w tym stylu. Nie wiem za pomocą jakiej funkcji napisać taki skrypt. Proszę o jakąś podpowiedź i pozdrawiam winksmiley.jpg
Shili
Poniżej? Po wysłaniu formularza, tak?

Pamiętaj, że manual jest podstawą pracy programisty php
Lucyferix
No tak po wysłaniu formularza. Tak chyba najprościej jak dla początkującego.
Shili
Inaczej się nawet nie da, php jest wykonywane przecież po stronie serwera winksmiley.jpg Po prostu opis problemu przypominał mi trochę js.
kwiateusz
str_replace" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual

i jak sie nie da? zwyczajnie tekst w formularzu wysyłany postem do skryptu, przetwarzany i zwracany przez echo or sth smile.gif
Shili
Nie da się - strona musi być przeładowana, o to mi chodziło, może nieprecyzyjnie się wyraziłam. Str_replace zresztą już też podałam winksmiley.jpg
Lucyferix
już działa dzięki winksmiley.jpg
a oto cały skrypt tongue.gif nieskończony bo mi klawiatura padła tongue.gif ale działa i to się liczy jeszcze raz dzięki za pomoc.
  1. <html>
  2. <head>
  3. <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=ISO-8859-2" />
  4. </head>
  5. <body>
  6. <?
  7. $submit = $_POST['submit'];
  8. if($submit){
  9. $bodytag = str_replace("%body%", "black", "<body text='%body%'>");
  10. $letters = array('q', 'w', 'e', 'r', 't', 'y' , 'u', 'i', 'o', 'p', 'a', 's', 'd', 'f', 'g', 'h', 'j', 'k', 'l', 'z', 'x');
  11. $code  = array('Q', 'w', '3', 'R', 't', '|/', 'U', '!', '[]', '|>', 'a', 'S', '|)', 'f' , 'G', '|-|', ')', '|<', '|_', 'z', '');
  12. $text = $_POST['text'];
  13. $output = str_replace($letters, $code, $text);
  14. echo $output;
  15. }
  16. ?>
  17. <form name="Pokemon" action="<?=htmlspecialchars($_SERVER['PHP_SELF'])?>" method="POST">
  18. <input type="text" name="text" value="" />
  19. <input type="submit" name="submit" value="Zamiana" />
  20. </form>
  21. </body>
  22. </html>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.