Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] OOP - Prawda
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Lervgt
Mam pytanie. Niektórzy twierdzą że programowanie obiektowe w php jest mniej wydajniejsze niż strukturalnie. Pytam bo mam zamiar się go nauczyć. Strukturalne mam bardzo dobrze opanowane jakby co. Czy to jest w ogóle prawdą że OOP jest mniej wydajniejsze niż strukturalne. OOP ma na pewno przejrzyściej wyglądający kod, ale jak jest z wydajnością? . Jeśli by nie było wydajne to chyba np. IPB nie byłoby pisane obiektowo. Co o tym myślicie?
qba10
Też kiedyś o tym gdzieś słyszałem, ale nawet jeżeli OOP jest mniej wydajny to nie wpływa to za bardzo na szybkość działania skryptów PHP. Jak wiadomo pisanie strukturalne i obiektowe ma swoje zalety i swoje wady, jednakże od pewnego czasu też się uczę pisać obiektowo i jest to dla mnie o wiele wygodniejsze niż pisanie strukturalne.

Jedno co mogę potwierdzić. Warto się nauczyć pisania w OOP.
Jeżeli ci się nie spodoba, w co wątpie, zawsze możesz wrócić do pisania strukturalnego.

Pozdrawiam
Qba10
Lervgt
Podoba mi się OOP, bo naprawdę ma kod przejrzysty biggrin.gif. W sumie jakby nie był wydajny to to forum na którym teraz piszemy nie byłoby w całości oparte na OOP, a jednak jest biggrin.gif.
bim2
Strukturalnie jest wydajniej. O tak. Ale pomyśl o przerabianiu tego, albo debugowaniu. O biada tym, którzy mają zamiar pisać forum strukturalnie. Sam się za to kiedyś zabrałem i jak później miałem coś dorabiać to zamiast 10 linijek kodu miałem 150 ;/ Teraz napisałem forum pod własnego Frameworka i zmieściłem jego kod w mniejszej ilości lini niż strukturalnie. Zresztą debugowanie tego jest świetne. Gorąco zachęcam do nauki programowania obiektowego, choć w php jest ono niepełne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.