Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Podział strony na kontrolery (Zend Framework)
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
grzegorz-gg
Witam

Jestem na początku korzystania z Zend Frameworku i zastanawiam się jak podzielić moją aplikację na kontrolery.
Mam na przykład stronę z listą produktów, stronę z informacjami o produkcje, konto użytkownika, rejestracja nowego użytkownika i koszyk.

Moje pierwsze pytanie to czy lepiej wykonać to w jednym kontrolerze czy podzielić to na kilka?
Drugie pytanie to jak rozwiązać problem gdy w kilku kontrolerach mamy tak samo nazwane akcje a powinny one korzystać z różnych widoków?
nithajasz
Nie czytałeś dokumentacji.

1. Każdy kontroler ma oddzielne widoki dla akcji umieszczane przeważnie w katalogu o takiej nazwie jak nazwa kontrolera i zapisywane pod nazwą danej akcji. Tak przykładowo domyślną akcją każdego kontrolera jest index więc w każdym może wystąpić i nie będzie kolizji z widokami.
2. Kontroler powinien odpowiadać za poszczególne elementy, przynajmniej tak jest przejrzyście i czytelnie np.

1. <?php
  2. class NewsController extends Zend_Controller_Action
  3. {
  4. public function indexAction
  5. {
  6. //wyswietlenie newsów
  7. }
  8. public function editAction
  9. {
  10. //edycja newsów
  11. }
  12. public function deleteAction
  13. {
  14. //usuniecie newsa
  15. }
  16. public function addAction
  17. {
  18. //dodanie newsa
  19. }
  20. }
  21. ?>

Nie mieszaj kontrolera np. obsługującego użytkownika z kontrolerem obsługującymm produkty.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.