Witam ponownie,
no im więcej się programuje, tym więcej wychodzi kwiatków...
Ostatnio próbowałem w Symfony wczytać do bazy danych uploadowany plik CSV. Oczywiście upload się powiódł, ale problem polega na tym, że wczytała się tylko około połowa z 8000 wierszy pliku CSV.
Co może być powodem tego?
Używam PHP Doctrine. Symfony w najnowszej wersji 16 - Doctrine chyba też mam najnowsze.
Po uploadzie pliku, stronka rzeźbi, rzeźbi... rekordów w bazie przybywa, po czym po jakimś czasie wyskakuje biała strona i tyle - bez żadnych błedów - nawet w trybie dev - wszystko po mniej więcej 1 min 5sek do 1min 30 sek (mierzyłem kilka razy).
Czy symfony ma jakiś timeout? O co wogóle chodzi? Zrobiłem to tak, że wczytuję plik csv i każdą linię explode'uje z `,` jako separator i buduje zapytanie (poprzez funkcje modelu - prosty insert) i w pętli uruchamiam.
Niestety na obecną chwilę musiałem to zmodyfikować, żeby ruszyć z projektem i napisałem zwyczajnie w PHP skrypt odpalany z konsoli z parametrami i w Symfony odpalam go poleceniem exec.
Czy Symfony+Doctrine jest na tyle `kijowe`, że nie radzi sobie z długo wczytującymi się stronami?
Dodam jeszcze, że skrypt PHP - odpalany nawet przez stronkę robi takie coś w mig.... 5 sek, 10 sek... a w Symfony po półtorej minuty wczytała się połowa rekordów i wygenerowała się pusta strona...
Dzięki
Rafał