Na początku chciałbym zaznaczyć że dopiero zaczynam przygodę z ZF dlatego prosił bym o wyrozumiałość. Problem mój jest prawdopodobnie trywialny lecz odpowiedz w dokumentacji jakoś nie rzuciła mi się w oczy. Sytuacja wygląda następująco:
Posiadam controller AuthController w którym to miedzy innymi posiadam metodę loginAction(). Metoda ta na początku sprawdza czy czy zostały wysłane dane _POST. Jeżeli nie to ustawiam $this->_request->setControllerName('error'); jeżeli tak to sprawdzam oczywiście czy są poprawne dane wprowadzone. Jeżeli tak to redirect, jeżeli nie to wysyłam zmienna z tekstem błędu i renderuje podstronę w zależności z której zostały te dane wysłane. Nadmienię jeszcze że na każdej podstronie mam mały panel do logowania. Problem mój polega na tym że dostaje wyjątek o braku pliki szablonu login.phtml. Oczywiście rozumiem dlaczego tak jest, lecz w moim przykładzie tego szablonu nie potrzebuję,a wstawiać pusty plik w projekt tylko dlatego żeby był uważam za kiepski pomysł. Zwracam się więc z prośbą do szanownych Pań/Panów o pomoc.