Witam.
Napisałem ostatnio w JS z pomocą PHP galerię zdjęć, stronicowaną po 25 zdjęć na stronie. Wrzuciłem ją na yoyo.pl. Mam jeden problem - tam zdjęcia działają wolniej niż na moim lokalnym serwerze. Gdy przechodzę z jednej strony do drugiej, 25 obrazków musi się załadować i trwa to chwilę. Pod różnymi przeglądarkami różnie to wygląda, w IE zdjęcia dzielą się przy ładowaniu na dwie części (pierwsza jest załadowana, druga na dole jest czarna przez chwilę i dopiero się ładuje), trwa to około 0.2 sekundy, potem następne zdjęcie, i następne, i następne - tak po około 5 sekundach mam otwartą całą stronę. Szybkość powalająca nie jest, można jeszcze trochę zmniejszyć rozmiar zdjeć, ale to nie rozwiązuje mojego problemu - chwilkę trzeba poczekać. W Operze jest nieco lepiej, zdjęcia nie dzielą się na części, ładują się od razu, ale... to powoduje, że praktycznie nie widać zmiany strony: naciskam przycisk, chcąc przejść do kolejnych zdjęć, i ładują się znów po kolei obrazki. Nie podoba mi się ten efekt, jest bardzo nieczytelny. Chciałbym zrobić tak, by natychmiast po naciśnięciu przycisku ekran sie ściemniał, pojawiał się blok tekstu `ładowanie strony`, dopóki wszystkie zdjęcia się nie załadują, a gdy to juz nastąpi, to żeby z powrotem się rozjaśniał i żeby wszystkie zdjęcia już były gotowe. Jak wychwycić ten moment? Teraz zmieniam parametr src każdej z 25 ramek na stronie, jak:

Kod
// objects to wszystkie ramki zdjęć (25 sztuk)
for (var i in objects)
{
    var element = document.getElementById(objects[i].id);
    element.src = 'zdjecia/' + idGalerii + '/mini/' + idFoto + '.jpg';
}

Technicznie umiem oczywiście zmniejszyć przezroczystość strony i wykonac ten blok tekstu, ale... kiedy to ma się dziać? Da się to w ogóle zrobić? Chciałbym, by obrazki były buforowane po stronie użytkownika, i wyświetlane dopiero wtedy, gdy wszystkie się załadują, teraz galeria jest bardzo marna, przejście z jednej strony do drugiej jest ładnie zaakcentowane tylko na lokalnym serwerze, kiedy wszystkie zdjęcia ładują się praktycznie w tym samym momencie sad.gif
Mam nadzieję, że dobrze opisałem problem, dzięki z góry za pomoc, pozdrawiam.