Czy możliwe jest przesyłanie wartości zmiennych międzi PHP a Javą
np. mam zmienna w PHP $abc=100; i chciałbym zmiennej w javie var abc przypisac wartość zmiennej $abc...
Jak takie coś zrobić,... i czy to jest wogóle możliwe
pozdr
mike
16.07.2008, 11:36:31
W Javie nie ma czegoś takiego jak var. Może Ty mowisz o JavaScripcie?
nospor
16.07.2008, 11:36:44
java to nie javascript! jak mowisz o javascript to pisz javascript albo w skrocie js.
Co do problemu: js dziala po stronie klienta, php dziala po stronie serwera. Napisz dokladnie oco ci chodzi bo na chwile obecna odpowiedź brzmi: NIE
qba10
16.07.2008, 11:42:31
No w ostateczności można zabawić się w cookie....
@ Dobra ja też nie wiem już o co chodzi.... ale jeżeli chodzi o js ( a na nim się mało co znam) to w grę wchodzi jak mówiłem cookie....
Shili
16.07.2008, 11:43:51
Ale Wy mówicie o przekazywaniu zmiennych do js czy do javy, bo się pogubiłam? Javy nie znam, więc jestem w to w stanie uwierzyć, ale do js się jak najbardziej da
@edit I to nawet nie przez cookie
zeetor
16.07.2008, 11:55:19
chodzi o js...sorry za nieścislość...
Shili mogłabyś coś wiecej napisać...
pozdr i z góry dz
Shili
16.07.2008, 11:58:22
Jasne, problem jest w tym, że przez php musisz wygenerować plik js. Czyli na przykład:
I już masz do zmiennej abc w jsie przypisaną wartość zmiennej w php. Bardzo ważny jest tutaj nagłówek - oczywiście rozszerzenie powinno być w php, a pliki skryptu dołączasz tak jak zwykły plik js, pamiętając jednak o innym rozszerzeniu.
ucho
16.07.2008, 12:20:09
Z PHP -> JS to generowanie: -fragmentów kodu JS -JSON -XML W obie strony -AJAX -ciacha - ale trzeba wziąć pod uwagę ograniczenia z tym związane
Ogólnie to chyba żaden problem, no chyba że nie zrozumiałem pytania
Piniek
16.07.2008, 12:39:49
Proszę o dodanie odpowiedniego tagu do tematu.
zeetor
19.07.2008, 12:44:15
Piniek z miła checią bym dodał ale nie wiem jak się tutaj edytuje zapisany temat...
Shili dzieki jeszcze raz...ale mam jeszcze jeden problemik...moze ty lub ktos inny mi pomoze...
Otóż zmienna $abc zmienia sie b. często...i dlatego za kazdym razem gdy sie zmieni chciałbym ją zapisac do pliku info.js...
Za pierwszym razem udaje sie ją zapisac...niestety kolejne razy kończą sie niepowodzeniem...(strone mam w divach...wiec może ten kod -umieszczony na stronie głównej- poprostu nie jest odczytywany)