Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS]Pozycjonowanie -dwa div'y obok siebie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
piotrekpiotrek
WItam , mam takie problem :
  1. <div id="komentarze">
  2. <div id="topic">
  3. <div id="Lewa">
  4. <p>napis</p>
  5. </div>
  6. <div id="Prawa">
  7. <font>napis</font>
  8.  
  9. </div>
  10. </div>
  11. </div>

1. #topic{
  2. width: 900px
  3. float: left;
  4. background: blue;
  5. }
  6. #Lewa{
  7. margin-left: 5px;
  8. display: inline;
  9. float: left;
  10. width: 200px;
  11. background: #0099cc;
  12. color: black;
  13.  
  14. }
  15.  
  16. #Prawa{
  17. margin-left: 5px;
  18. text-align: left;
  19. position: relative;
  20. left: 205px;
  21. width: 350px;
  22. background: red;
  23. color: black;
  24.  
  25. }

Chodzi o to że dwa divy są ładnie wyświetlane obok siebie, ale tekst napis w prawej karcie jest wyświetlany w połowie tego diva . Nie wiem dlaczego tak się dzieje , wypróbowałem już chyba wszystkie sposoby z margin, text-align position itd.
JoShiMa
1. Jak już korzystasz z CSS, to daruj sobie takie znaczniki jak <font>

2. Po co Ci: position: relative; ?
szogun1987
na twoim miejscu zastosowałbym tabele a nie div-y łatwiej jest panować nad rozkładem elementów. na stronie
JoShiMa
Cytat(szogun1987 @ 21.07.2008, 10:55:24 ) *
na twoim miejscu zastosowałbym tabele a nie div-y łatwiej jest panować nad rozkładem elementów. na stronie

Ugryź się w język i wyłącz komputer zanim komukolwiek doradzisz taką bzdurę. Tabele są dla noobów, którzy nie potrafią napisać strony porządnie i zgodnie ze standardami. Jak sama nazwa wskazuje tabele służą do prezentowania danych tabelarycznych a nie do panowania nad rozkładem elementów na stronie.
szogun1987
Ale za to nigdy się nic nie rozjedzie i jest niezależne od przeglądarki, jak używasz divów wystarczy że ktoś ma przeglądarkę ze słabą obsługą css'ów(np. przeglądarki mobilne) lub wyłączył css (np. na połączeniu przez GPRS żebu mu rysunków tła nie wyświetlało) i już mu się wszystko rozjeżdża tymczasem tabela zmieni co najwyżej proporcje ale się z miejsca nie ruszy. To samo się tyczy javascriptu.
Z resztą popatrz na źródło PHP Fussion
l0ud
PHP Fusion zdecydowanie nie powinno służyć jako przykład. Technicznie jest paskudne tongue.gif

-piotrekpiotrek- napisz jeszcze raz, co chcesz dokładnie osiągnąć. Możesz nawet to rozrysować, bo nie opisałeś tego zbyt jasno...
szogun1987
A Mambo rolleyes.gif questionmark.gif O google nie wspominając
JoShiMa
Cytat(szogun1987 @ 21.07.2008, 11:32:25 ) *
A Mambo rolleyes.gif questionmark.gif O google nie wspominając

Jeśli chcesz to równaj w dół, ale szanuj innych i nie doradzaj im głupot... Mam wrażenie, że jesteś jednym z przypadków potwierdzających tezę, ze pisać strony każdy może choć nie każdy powinien. A już na pewno nie każdy powinien doradzać początkującym.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.