Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS] [templatki] licencja i jej skuteczność w praktyce
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kamil90
Witam.
Robię stronę dla kwiaciarni i chciałem się zapytać co musi być na stronie aby została zachowana licencja (lub jej brak winksmiley.jpg ). Templatke CSS tej strony mam wrzucona na buxa-in.yoyo.pl, najlepiej sprawdźcie i oceńcie, była ona pobrana ze strony z darmowymi templatkami i mysle że nie powinno być żadnej lecncji, jednak owy plik tekstowy o nazwie "licencja" był załączony. Możecie mi powiedzieć co musi zostać na tej stronie i czego nie mogę robić?(usuwać, modyfikowac itp)

ps. jak możecie to jeszcze napiszcie w jakim programie najlepiej edytowac takie tamplatki css, bo we FrontPage nie bardzo mi wychodzi...

pozdrawiam, i z gory dziękuję za odpowiedzi i i doradztwo w tej sprawie
leniu
Musisz/możesz pozostawić stopkę smile.gif

A skąd określenie "musisz/możesz" się bierze oto właśnie wyjaśniam:

W świetle polskiego prawa autorskiego wszelkie projekty oparte na dowolnym języku programowania posiadają wszelkie znamiona dzieła autorskiego i są chronione odpowiednimi przepisami, badź mogą być użytkowane na zasadach, na jakie zezwoli autor (patrz załączony plik licencji).

Należy jednakże pamiętać, że ochronie prawnoautorskiej podlegają określone, konkretne rozwiązania programistyczne, a nie wszystko, co możemy nazwać "ideą". W skrócie: chronione są autorskie algorytmy, nie idee. Czym jest idea? Idea to koncept, pomysł, sposób przedstawienia - na twojej stronie ideą JEST sposób organizacji MENU, wyświetlenie scentralizowanej części dokumetu względem barwnego tła itd. Nie podlegają one zatem ochronie prawnej - ochronie prawnej podlega kod źródłowy.

Z kodem źródłowym jest jednak kolejny problem, polski ustawodawca nie określa ram, czyli nie określa ilości znaków, z jakich musi składać się kod, by spełniał zasady kodu autorskiego. Ponadto w tak szeroko stosowanej technologii jak CSS nie jest raczej rzeczą możliwą by konkretne części kodu nie były już gdzieś powielone.

Rozwiązanie:
Przerób zmienne, coś pomieszaj, daj swoje obrazki, wywal komentarze, wstaw swoje i jesteś właścicielem własnego projektu w 100% legalnie. Wówczas możesz umieścic już swoją stopkę smile.gif

Pozdrawiam.
Kamil90
"leniu" smile.gif czysty profesionalizm! ale czy to główne logo z rożą mogę zostawic aby ukazać stronkę jako swoją? oczywiście całą resztę pozmieniam....
Piotrwusek
pewnie to musi być w stopce

Design by Free CSS Templates.
Kamil90
a jezeli chciałbym własną stopke?
Eagle
Leniu Ci wszystko napisał co zrobić aby dać własną stopkę.
Co do róży to weź ją przepuść przez gimpa i daj na niej kilka kropelek.
Piotrwusek
Cytat(leniu @ 21.07.2008, 22:55:49 ) *
Rozwiązanie:
Przerób zmienne, coś pomieszaj, daj swoje obrazki, wywal komentarze, wstaw swoje i jesteś właścicielem własnego projektu w 100% legalnie. Wówczas możesz umieścic już swoją stopkę smile.gif

PROSZĘ
leniu
Cytat(Kamil90 @ 21.07.2008, 23:18:09 ) *
ale czy to główne logo z rożą mogę zostawic aby ukazać stronkę jako swoją? oczywiście całą resztę pozmieniam....

Tak, kwiatek tak szczerze to możesz sobie zostawić bez przerobienia - nie posiada on bowiem jawnej informacji na temat praw autorskich i nie widzę na nim żadnych jawnych znaków określających, kto jest autorem zdjęcia - wniosek: jest free.
Kamil90
a w jakim programie najlepiej edytować CSS? chodzi mi głównie o taki szablonik jak ten w pierwszym poscie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.