Cytat(neverever @ 23.07.2008, 22:53:39 )

Zawsze myślałem że nawias jest konieczny TYLKO w przypadku gdy w warunku albo pętli występuje więcej niż jedno polecenie.
Jeżeli standardem jest wciskanie nawiasów wszędzie tam gdzie są one zwyczajnie zbędne to sory, nie wiedziałem o tym.
Będe zobowiązany za link do manuala albo innej strony na której jest opisany ten przypadek.
Nie napisałem, że te nawiasy są konieczne, napisałem, że są standardem dobrego kodowania. Takie standardy nie są ujęte w dokumentacji.
Ale proszę bardzo:
Cytat
Braces are used around all statements, even single statements, when they are part of a control structure
Code Conventions for the Java Programming LanguageIdentyczne wytyczne dobrych zwyczajów tyczą się wszystkich języków gdzie nawiasy klamrowe (
curly braces lub
brackets) służą do wydzielania bloków kodu i są ujęte we wszystkich konwencjach.
Zresztą przejrzyj sobie dowolne źródła jakiegoś otwartego projektu (ZendFramework, Symfony, ...) w większości zwyczaj ten jest stosowany, pomimo tego, że składania języka tego nie wymaga.
Oo, znalazłem kolejne:
Cytat
Braces should always be included when writing code using if, for, while etc. blocks. There are no exceptions to this rule, even if the braces could be omitted. Leaving out braces makes code harder to maintain in the future and can also cause bugs that are very difficult to track down.
PHP coding guidelines :: Code layout :: Including braces