bethebest
28.07.2008, 23:49:09
witam, pracowalem na sandboxie i sqllite wystarczalo, jednak przy duzej bazie danych sqlite kuleje wiec zostalem zmuszony na przejscie na mysql, wiec skonfigurowalem projekt w sandboxie tak abby laczyl sie z mysql. Wszystko idealnie chodzilo na localhoscie u siebie na WAMP. Jednak po przeniesieniu na home.pl wyskakuja dziwne bledy np:
Parse error: syntax error, unexpected T_ARRAY, expecting T_STRING or T_VARIABLE or '$' in /sandbox/cache/frontend/dev/config/config_databases.yml.php on line 5
Normalnie jak przenioslem projekt, ktory korzystal z sqlite wszystko gralo, ale dopieor gdy przerobilem go na korzystanie z mysql-a zaczely pojawiac sie bledy. Moze ktos mial podobny problem?? moze wystarczy pozmieniac gdzies jeszcze dane do bazy danych niz tylko w propel.ini i database.yml?
AxZx
28.07.2008, 23:58:00
usun wszystko z katalogu /sandbox/cache/ - moze to pomoze.
bethebest
29.07.2008, 08:21:16
Parse error: syntax error, unexpected T_ARRAY, expecting T_STRING or T_VARIABLE or '$' in /sandbox/cache/frontend/dev/config/config_databases.yml.php on line 5
wlasnie ten blad pojawia sie po usunieciu wszystkkiego z cache... dziwne bo na localhoscie u mnie chodzi wszystkko cudownie, ale po przenniesieniu na home.pl wykrzacza sie. Moze zle napisalem plik database.yml ? Ma kktos moze projekt symfony na jakims hostingu i moze mi napisac jak go poprawnie skonfigurowal? pozdrawiam
AxZx
29.07.2008, 09:43:50
to zobacz do tego pliku /sandbox/cache/frontend/dev/config/config_databases.yml.php i napisz tu co tam jest w tej linnii 5.
grzegorzr
29.07.2008, 20:22:21
mój database.yml z home.pl
<?php
all:
propel:
class: sfPropelDatabase
param:
database: mojabaza
dsn: 'mysql://nazwa_uztykownika:haslo_uzytkownika@sql.moja_domena.home.pl/moja_baza_danych_jeszcze_raz'
encoding: utf8 #patrz komentarz
?>
komentarz: kodowanie utf8 nie działa poprawnie i trzeba skorzystać z
tego
destroyerr
29.07.2008, 21:20:11
Po pierwsze jaką masz wersje symfony? Gdzie nie działa Ci to kodowanie, lokalnie?
grzegorzr
29.07.2008, 22:18:16
@destroyerr:
Używam Symfony 1.1.
Kodowanie się sypie bez tego filtra na MySQL postawionych na: home.pl, nazwa.pl, domenomania.pl no i na localhoście

Bez tego filtra mogę zapisać do bazy swoje dane i przy wyświetlaniu na stronie też znaki polskie są ok. Ale przeglądając dane w phpmyadmin-ie zamiast polskich znaków mam kaszanę. Kłopoty zaczynają się przy przenoszeniu danych. Bo wtedy zamiast prostego export/import muszę ręcznie przygotowywać sql-e. Google solidnie przeszukałem i kaszana ta wychodzi na skutek m.in.: błędu w creol-u. Na propel-a 1.3 jeszcze nie mam zamiaru przechodzić (dopiero go poznaje).
Reasumując mając do wyboru grzebanie w bibliotekach i ręczne poprawienie tego błędu (to nie problem) wolę używać filtru.
Jeśli znasz inne "lżejsze" rozwiązanie to chętnie je poznam
destroyerr
30.07.2008, 10:27:16
Próbowałem wszystkich możliwości i nie wiem, czemu dostajesz ten błąd.
Może jednak pokażesz nam ten plik z błędem?
bethebest
30.07.2008, 12:51:11
dobra za duzo roboty, nie dziala;/ wersja symfony to 1.0, ale normalnie na sqlicie chodzi, a mysql jakies bledy.
Inne pytanie: moze ktos wie jak i gdzie skonfigurowac SQLITE zeby szybciej chodzil itp. czytalem na stronie glownej cos o pragma command
http://www.sqlite.org/pragma.html. Czy ktos posiada wiedze jak to zastosowac w symfon? pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.