@mike: tak czytałem to, ale nie bardzo rozumiem co mi chcesz przekazać...
tak w skrócie w tłumaczeniu (mój angielski nie zawsze jest taki jak bym sobie życzył, więc aby się upewnić że dobrze rozumiem

):
jeśli robisz małą stronkę, w której jest ograniczony dostęp do bazy, nie ma specjalnych wymagań co do wydajności i dokumentacji. to niewiele dostaniesz od frameworka i mvc
z drugiej strony jeśli będzie złożona z skomplikowaną logiką, do rozszerzania, lekka, czytelna etc
symfony jest dla Ciebie
ok do rozszerzania symfony z pewnością się nada, czytelna prawdopodobnie też jest
ale jeżeli ładowanie konfiguracji w symfony (profilowałem sobie na localu xdebugiem) trwa dłużej niż wygenerowanie strony kohany przez kohanę...
to mam wątpliwości co do jej lekkości...
tzn. nie chce porównywać... tu local tu jakiś inny serw, tu taki fw tu taki, to nie ma za bardzo sensu,
przejrzałem sobie filmik odnośnie "admin generator" w symfony i mimo że to w sumie kolejny język do nauki... to bardzo ładnie wygląda tworzenie panelu admina... i chętnie bym se to wykorzystał...
pytam po prostu bo strona którą będę pisał ma być dość duża, logika pewnie jak w większości stron -> CRUD

i mała oprawa wyników, rozszerzać prawdopodobnie będę potrzebował... ruch może być dość duży..., serw to prawdopodobnie będzie dedyk... i po prostu nie chciałbym żeby się okazało że będzie potrzebna np. druga maszyna albo przepisanie na coś bardziej "zwiewnego"
@phpion: wprawdzie nie czytałem o symfony wiele ale z propela nie musisz korzystać..., ale jak patrzę czasem na sekwencje w stylu
$query->select('')->from('')->join('')->where('')->limit('')->i tak dalej to mi nie dobrze... ta sekwencja z reguły wychodzi dłuższa niż gdyby się sql napisało...
propel z tego co pamiętam wygląda trochę inaczej ale zdarza sie że i tak sql trzeba napisać...
tak trochę OT: odnośnie sql ja bym z niego tylko fromy i joiny wyrzucił do jakiegoś configu DB gdzie by były relacje... reszta zapytania by była bardzo znośna ale fromy i joiny imo są męczące...
zasadniczo z tego co pamiętam i co mi się rzuca na myśl to SQL jest językiem wyższej generacji bardziej zrozumiałym dla człowieka więc jego "emulacja" w języku niższego poziomu jest dziwna, spróbujmy to rozpisać od razu na assemblera..
no ale wracając do tematu...
nikt nie odpowiedział mi na jakich stronach udało się wykorzystać symfony... jaki ruch na stronie ten framework przeżył, ew. na jakiej maszynie... tzn. mam na myśli dedyku czy virtualach czy czym...