Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] jak includowac na innej stronie?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
rml
Witam,

czy jest mozliwosc, aby w jakis sposob uruchomic na stronie A.pl funkcje zapisana na serwerze B.pl? czyli, zeby np. mozna bylo wygenerowac kawalek kodu html u kogos na stronie, jesli wstawi kawalek kodu php ktory ja mu dostarcze...

mozliwe to?

pozdr,
rml.

ps. jesli sie wyrazilem nie jasno - piszcie, bede precyzowac smile.gif
nospor
http://pl2.php.net/manual/pl/function.include.php
Cytat
Jeśli "URL fopen wrappers" są włączone w PHP (takie jest domyślne ustawienie) można podać nazwę pliku do wczytania używając adresu URL (przez protokół HTTP lub innym obsługiwanym sposobem - zajrzyj do Dodatek M, List of Supported Protocols/Wrappers aby zapoznać się z listą obsługiwanych protokołów), zamiast podawać ścieżkę lokalną. Jeśli podany w adresie serwer interpretuje plik docelowy jako kod PHP, można do tego skryptu przekazać zmienne w taki sam sposób jak przy metodzie GET protokołu HTTP. Ściśle mówiąc, nie jest to to samo, co wczytywanie pliku lokalnego; jest to wykonanie pliku na zdalnym serwerze i wklejenie rezultatu jego działania do skryptu wywołującego. W tym przypadku, rzecz jasna, zasięg globalny zmiennych nie obejmuje pliku wczytywanego tą metodą.
Oto chodzi?
webdice
Jeśli chcesz zincludować plik z serwera A na serwerze B to nie ma takiej możliwości. Kwestia bezpieczeństwa. Możesz zaś na serwerze A wygenerować kod HTML i wyświetlić go na serwerze B.

Napisz może co chcesz osiągnąć.
rml
zdaje sie ze nospor mi odpowiedzial smile.gif

choc przyznam, ze nie mam zielonego pojecia jaka musi byc skladnia, zeby taki inklud z podana sciazka http zadzialal... bo probowalem roznych opcji, ale przyznaje, ze w manualu nie grzebalem smile.gif ale juz ide to zrobic smile.gif

a co chcialem zrobic? chce np. wybierac z bazy losowa notke, ktora bedzie pokazywana na innej stronie i jednoczesnie bedzie linkiem na moja strone, ale wygenerowana w taki sposob, zebym mial w getcie info z jakiej strony to wejscie bylo... a nie chce komus dawac danych sql smile.gif wiec wolalbym dac komus dwie linijki php ktore zainkluduja odpowiedni kod, ktory wykona sie u mnie na serwie i przekaze tylko wynik tej pracy w postaci kawalka kodu html smile.gif

wiec wyglada na to, ze nie znalem dokladnie komendy include, wiec ide zrobic rtfm winksmiley.jpg)

pozdro i dzieki,
rml.

EDIT:

allow_url_fopen - jesli nie mam tego odpalonego na moim serwerze to dupa, tak? a jak to wlaczyczyc "na chwile" w trakcie parsowania danego skryptu - zeby zadzialalo?

EDIT2: niestety - nie dziala mi include z zewnetrznego serwera sad.gif macie jakies inne pomysly? bo niestety to zwykly hosting i nie moge grzebac w php.ini, poza tym nawet gdyby to pewnie bym tego nie zrobil, wiec musze znalezc inne rozwiazanie smile.gif wiec zapytuje: "pomozecie?" winksmiley.jpg
webdice
Jeśli chcesz wysłać zwykły tekst/html to wystarczy że wygenerujesz go w pliku PHP. Dyrektywę allow_url_fopen możesz włączyć tylko w php.ini. Możesz to obejść używając cURL. Udostępniając komuś klasę/funkcję która pobiera z Twojego serwera dane.
rml
co to znaczy "wygenerujesz go w pliku php"? wiem, ze chodzi o wygenerowanie, ale problemem jest przekazanie wyniku na inna strone... czyli cos co zadziala DOKLADNIE tak jak include... z ta roznica ze nie moze byc to include, bo serwery maja wylaczone najczesciej mozliwosci includowania po adresie zewnetrznym...

curl jest jakims rozwiazanie, ale wolalbym (mam nadzieje, ze istnieje) cos prostszego... cos wlasnie a'la "include http://strona.com/plik.php" i tyle smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.