mam mały problem, z którego wynika moje pytanie.
otóż:
mam stronę z wyświetlonymi miniaturkami zdjęć (jeden z albumów galerii) na generowanych "w locie" z bazy przez bibliotekę GD. dodawanie i edycję danego zdjęcia wykonuję w popupie.
no więc, gdy chcę dodać zdjęcie, w popupie go wgrywam, przypisuję do albumu, a następnie odświeżam stronę pod spodem za pomocą:
javascript:window.opener.location.reload();
strona się odświeża, nowy obrazek się pojawia - jest ok.
teraz edycja - w podobnym popupie zmieniam np nazwę zdjęcia, oraz samo zdjęcie; wykonuję update na obiekcie obrazka oraz odświeżam stronę j/w.
strona pod spodem się odświeża, nazwa obrazka się zmienia, suma kontrolna ciała obrazka się zmienia, ale samo zdjęcie już nie.
umieściłem na stronie link
kliknięcie w niego również nie pomaga.
dopiero ręczne odświeżenie (wciśnięcie F5, lub Ctrl + R powoduje wyświetlenie się miniaturki aktualnego zdjęcia).
no i tu moje pytanie - dlaczego tak się dzieje?
natomiast jeżeli przeglądarka sobie cachuje obrazki (dodanie wyrażeń meta, czy header w celu wyeliminowania cachowania nie skutkuje), to jak z poziomu kodu odświeżyć stronę tak, aby to zdziałało??
dodam jeszcze, że oprócz
javascript:window.opener.location.reload();
próbowałem wszystkich z tych:
window.opener.location.reload(); window.opener.location.reload(true); window.opener.location.href = window.opener.location.href; window.opener.navigate(window.opener.document.location.href);
te powyżej nie przyniosły oczekiwanych rezultatów.
ktokolwiek ma jakikolwiek pomysł - proszę o sugestię.
pozdrawiam