Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] odświeżenie obrazków na stronie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-emes-
witam.

mam mały problem, z którego wynika moje pytanie.

otóż:
mam stronę z wyświetlonymi miniaturkami zdjęć (jeden z albumów galerii) na generowanych "w locie" z bazy przez bibliotekę GD. dodawanie i edycję danego zdjęcia wykonuję w popupie.

no więc, gdy chcę dodać zdjęcie, w popupie go wgrywam, przypisuję do albumu, a następnie odświeżam stronę pod spodem za pomocą:
  1. javascript:window.opener.location.reload();

strona się odświeża, nowy obrazek się pojawia - jest ok.

teraz edycja - w podobnym popupie zmieniam np nazwę zdjęcia, oraz samo zdjęcie; wykonuję update na obiekcie obrazka oraz odświeżam stronę j/w.
strona pod spodem się odświeża, nazwa obrazka się zmienia, suma kontrolna ciała obrazka się zmienia, ale samo zdjęcie już nie.
umieściłem na stronie link
  1. <a href="javascript:location.reload()">odśwież tę stronę</a>

kliknięcie w niego również nie pomaga.

dopiero ręczne odświeżenie (wciśnięcie F5, lub Ctrl + R powoduje wyświetlenie się miniaturki aktualnego zdjęcia).

no i tu moje pytanie - dlaczego tak się dzieje?

natomiast jeżeli przeglądarka sobie cachuje obrazki (dodanie wyrażeń meta, czy header w celu wyeliminowania cachowania nie skutkuje), to jak z poziomu kodu odświeżyć stronę tak, aby to zdziałało??

dodam jeszcze, że oprócz
  1. javascript:window.opener.location.reload();

próbowałem wszystkich z tych:
  1. window.opener.location.reload();
  2. window.opener.location.reload(true);
  3. window.opener.location.href = window.opener.location.href;
  4. window.opener.navigate(window.opener.document.location.href);

te powyżej nie przyniosły oczekiwanych rezultatów.

ktokolwiek ma jakikolwiek pomysł - proszę o sugestię.

pozdrawiam
nevt
miałem podobny problem - na niektórych przeglądarkachy odświeżało, a na niektórych nie... w żaden sposób nie udało mi sie tego skontrolować w 100%, ale w końcu zastosowałem pewne obejście. za każdym razem generuję nowy obrazek dodając zero albo jedynkę na końcu nazwy. to poskutkowało - wszystkie przeglądarki zaczęły w końcu wyświetlać najświeższą wersję obrazka...
-emes-
sciana.gif polecałem kiedyś nawet tutaj podobne rozwiązanie komuś do generowania tokenów

idiota ze mnie wstydnis.gif przecież mogę im dodać jeszcze jeden, nieużywany parametr, w którym będzie jakaśtam losowa cyfra...
zaraz to zaimplementuję.

dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.