Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Laczenie bazy danych ze strona.
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
BadWolf
Witam, mam pewien problem ze skonfigurowaniem bazy danych MySQL. Od razu zaznacze ze strona nie jest tworzona przeze mnie tylko przez obcych ludzi. Na stronie glownej wyswietla mi sie prawdopodobnie przez nich stworzony blad: "Nie mozna sie polaczyc z bazami serwera."
Po moim zapytaniu czlowiek za to odpowiedzialny polecil mi abym założył bazę i połączył ją ze stroną.

Moje pytanie: jak to zrobic, poniewaz w jestem calkowicie zielony w mysql.
Konfiguracja serwera to:
OpenBSD 4.1
Apache 1.3.29
MySQL 5.0.33
PHP 4.4.1

za wszelka pomoc z gory dziekuje
Indeo
Za nawiązanie połączenia z serwerem baz danych mysql odpowiadają funkcje php: mysql_connect() i mysql_pconnect();

Wygląda na to, że albo coś jest nie tak z serwerem (czy działa?) albo z danymi logowania do serwera.
Spróbuj znaleźć w skryptach wystapienie tekstu mysql_connect i mysql_pconnect - prawdopodobnie tam trzeba podać nowe parametry (jeśli serwer działa i nikt Ci nie zrobił psikusa). Składnia tych funkcji jest następująca:

mysql_connect(SERWER,USER,HASłO);

Odnajdź jakich parametrów logowania skrypt używa. Może ktoś coś wykasował lub zmienił. Aby to sprawdzić spróbuj połączyć sie bezpośrednio z wiersza poleceń z serwerem mysql. W katalogu instalacji mysql w wierszu poleceń (lub ogólnie w powłoce linuxa) używamy:

mysql -h HOST -u user -p #zażąda podania hasła

Jeszcze jedno, warto zwrócic uwage na port na jakim nasłuchuje mysql. Standardowy 3306 (nie piszemy) jeśli jest inny w miejsce host należy podawać serwermysql.example.com:3307
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.