posiadam relacyjną baze danych (tabela utworów pobiera dane z tabeli artystów za pomocą id) wszystko działa ale gdy chce wyszukać artysty z tabeli utworów widzi go jako id i nic nie znajduje nie bardzo wiem jak zrobić zeby id widziało jako name i surname, a jeśli wyszukam coś innego powinno wyświelić sie np. tytuł, imie , nazwisko a zamiast tego wyświetla sie id.
nie jestem orłem w tych sprawach a muszę to zrobić... pozdrawiam i czekam na jakąś pomoc
skrypt formularza
<form action="searchsong.php" method="post"> <input type="text" name="phrase" /> <input type="submit" name="send" value="Szukaj"/>
to skrypt wyszukiwarki
<?php
if ($_POST['send']){
$_POST['phrase']=trim($_POST['phrase']); if(empty($_POST['phrase'])) die('Formularz wypełniony niepoprawnie! Nie można wyświetlić wyników wyszukiwania!'); $_POST['searchin']=trim($_POST['searchin']); if(empty($_POST['searchin'])) die ('Wybierz kategorie wyszukiwania!'); else
{
$words = $_POST['phrase'];
$serchin = $_POST['searchin'];
$query = "SELECT title, id_artist_song, rok_prem, kod, album, uwagi FROM song WHERE " . $searchin . " LIKE '%{$words}%'";
echo'<h2>Wyniki wyszukiwania </h2>'; echo'Znaleziono: '.$obAmount.'<br /><br />';
for($x=0;$x<$obAmount;$x++)
{
echo $row['id_artist_song']; }
}
}
?>